JUTARNJI RITUALI ZBOG KOJIH SE GOJITE: Zaboravite na ove navike i smršaćete za čas!

Autor: Republika

Lifestyle

02.12.2018

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naši jutarnji rituali određuju hoćemo li se prejesti za ručak ili večeru, ali i hoće li telo čuvati kalorije "za svaki slučaj".

RepublikaFoto: pixabay.com

Posledica neuredne jutarnje rutine može biti gomilanje kilograma, naročito zimi, piše Bright Side.

Ne jedete obilan doručak

Naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu dokazali su da je ishrana koja uključuje obilan doručak i laganu večeru mnogo efikasnija kad je reč o održavanju težine od ishrane koja se temelji na čestim i malim obrocima.

Razlog za to je činjenica da naš metabolizam nije jednako brz u različitim periodima. Ako pitate naučnike, nikad ne bi trebalo da odbijete kaloričan doručak, za razliku od "teške" večere.

Ne provodite vreme na suncu

Sunčeva svetlost pomaže da sagorimo kalorije i belo masno tkivo. Istraživači sa Univerziteta Alberta u Edmontonu u Kanadi sproveli su eksperiment i dokazali da se količina lipida smanjuje kad je izložena sunčevoj svetlosti.

To otkriće delomično objašnjava zašto se lakše gojimo zimi, kad je manje dnevne svetlosti.

RepublikaFoto: youtube.com/ BRIGHT SIDE

Zaboravljate da popijete čašu vode kada se probudite

Telo odrasle osobe sastoji se od 55 do 60% vode, tvrde naučnici. Zato je čaša vode nakon buđenja dobra ideja, jer će ubrzati metabolizam i smanjiti rizik od gomilanja masti. Osim toga, voda pomaže telu da se reši toksina.

Ne vežbate ujutru

Osim prednosti kao što su trošenje kalorija i ubrzavanje metabolizma, jutarnje vežbanje može da pomogne da smanjite apetit.

Istraživanje profesora Eme Stevenson Havijera Gonzaleza pokazalo je da ljudi koji ujutro vežbaju tokom dana manje jedu.

Osim toga, vežbanje pre prvog obroka 20 je posto efikasnije od vežbanja tokom dana.

RepublikaFoto: pixabay.com

Slatko jedete za ručak ili večeru

Ako ne možete odoleti slatkom, pojedite ga ujutro. Pokazalo je to ranije spomenuto istraživanje Univerziteta iz Tel Aviva.

Potcenjujete značaj svojih ljubimaca

Pas može biti vaša pratnja prilikom trčanja, a uz mačku će joga ili istezanje biti zabavni. Osim toga, ljubimci nas opuštaju, pa nećemo posegnuti za kolačićem ili čokoladom kad smo napeti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading