RUSKI NARODNI RECEPTI ZA LEČENJE KUPEROZE: Maske iz kuhinje brišu ispucale kapilare

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do ove estetski ružne pojave dolazi kada kapilari izgube elastičnost i puknu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Masku možete da napravite i od sastojaka iz kuhinje

Ispucali kapilari na licu (kuperoza) estetski su ružna i neprijatna pojava ispod kože crvene, plave ili ljubičaste boje. Bezopasni su, ali ako se ne tretiraju, može doći do razvoja rozacee, koja je hronična bolest.

Kako objašnjava dermatolog Svetlana Žukovskaja, kuperoza se pojavljuje kada krvni sudovi izgube elastičnost, šire se i puknu. Iako se ne zna tačan uzrok, pretpostavlja se da su najodgovorniji geni i slabo vezivno tkivo. Tu su i unutrašnji faktori, poput stresa i poremećaja hormona, ali umnogome i sami doprinosimo tome jer alkohol, kofein, nikotin i jaki začini dokazano imaju loše dejstvo na kapilare. 

Međutim, nema potrebe za skupom kozmetikom i tretmanima jer svako u svojoj kući ima sastojke kojima može rešiti neprijatno crvenilo lica.

RECEPTI

Maska

U jednakim količinama pomešajte kamilicu, neven, cvet divljeg kestena, poljskog rastavića i krompirov skrob. Komponente se mešaju dok se ne dobije kaša koja se potom nanese na gazu i stavi na lice. Maska se ukloni posle 10-15 minuta, a lice umije čajem od kamilice. 

Antikuperozni tonik

Foto: pixabay.com

U pola litra vode staviti dve-tri kašike kamilice. U hladnu infizuju dodajte dve tablete askorutina izdrobljene u prah. Tonik treba koristiti dva puta dnevno za umivanje.

Maska za hladne dane

Koža koja pati od kuperoze veoma je osetljiva na iznenadne promene temperature. Zbog toga se u hladnoj sezoni pre nego što izađete prepočuje sledeća maska. Pomešajte jednu kašičicu biljnog ulja (maslinovo, laneno, od koštica grožđa), malu količinu talka, skroba i kašičicu lanolina. Sve komponente se temeljno pomešaju, pa nanose na kožu i ostavljaju da odstoje 10-15 minuta.

I OVO POMAŽE

Jabukovo sirće

Veliki neprijatelj problematičnih kapilara je jabukovo sirće. Nanesite ga na ispucale kapilare, a proces lečenja ponavljajte tri puta dnevno po 10 minuta. Nakon mesec dana ovakve terapije, ispucali kapilari će se povući. 

Aloja

Isecite list aloje uzduž i držite ga u frižideru nekoliko dana. Pred spavanje isečenom stranom lista aloje mažite kožu lica, koju ste prethodno očistili sa odvarom zelenog ili crnog čaja. Možda osetite peckanje, ali ono prođe posle dva-tri tretmana. Ovakav postupak ponavljajte svaki drugi dan u toku dve nedelje.

Zeleni paradajz

Tokom 10 dana svakodnevno stavljajte obloge od zelenog paradajza tako što ćete ga iseći na kriške i držati dva minuta na problematičnim zonama. Zeleni paradajz sadrži kiseline koje aktivno deluju na suzbijanje kuperoze. Nakon obloge operite lice i nanesite hranljivu kremu.

Foto: pixabay.com

Peršun

Uzmite šaku peršunovog lista i prelijte ga sa 100 ml kipuće vode. Poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga, procedite i dodajte 50 ml mleka. Time pokvasite manji peškirić, iscedite i stavite na lice 20 minuta. Tretman ponavljajte 20 dana. Ovaj recept koristile su i naše bake. 

Mleko od žalfije

Četiri kašike osušene žalfije prelijte sa 200 ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Procedite i dodajte 200 ml mleka. Umijte se ovim mlekom, pa posle toga lice operite prohladnom vodom. Proceduru možete ponavljati svakodnevno, dok ne dođe do poboljšanja.

Gimnastika lica

Položite prste horizontalno na vrh obraza, ispod oka. Nasmešite se intenzivno, a uglove usana pomičite prema gore. Kada se nasmejete, trebalo bi da osetite otpor. Držite tako u osmehu nekoliko trenutaka, pa opustite mišiće. Ovu vežbu ponovite dvadesetak puta. Kao rezultat zidovi krvnih sudova su ojačani i vaskularna mreža se značajno smanjuje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading