OTKRIVAMO DA LI MALA DECA MOGU DA NOSE MINĐUŠE: Bebine uši sme da buši samo proveren majstor

Autor:

Lifestyle

13.01.2019

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prevelike opasnosti nema, ali roditelji moraju dobro da se raspitaju kod koga vode svoje mezimice jer kada se pirsing radi nestručno, može doći do širenje zaraze od različitih bolesti, uglavnom hepatitisa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Postoji opasnost od alergijskih reakcija kada se koriste pozlaćene minđuše ili bižuterija, a najčešće od nikla

Nemali broj roditelja se odluči da stavi minđuše svojoj ćerkici još dok je beba valjda da bi izbegli pitanja slučajnih prolaznika "da li je žensko ili muško", pa se postavlja pitanje koliko je bezbedno bušiti uši tako malom detetu.

Srpski telegraf otkriva šta sve treba da znate, a šta treba da izbegavate kada je bušenje ušiju u pitanju.

TRADICIJA

Malene devojčice se u Srbiji često viđaju sa minđušama na ušima i to nije nova pojava. Pojedini stručnjaci smatraju da se to ranije mnogo češće dešavalo.

Foto: instagram.com/laloylila

- Ranije je taj trend bio češći. Ja sam bila jedina devojčica u razredu koja je pošla u školu neizbušenih ušiju. Danas, barem iz mog iskustva, manje je beba sa minđušama - rekla je za Srpski telegraf dermatolog Gorana Isailović, koja kaže da je ona protiv bušenja ušiju u najranijem uzrastu iako prevelike opasnosti nema.

- Ja sam konkretno protiv bušenja ušiju, smatram takve pojave divljaštvom. Velike opasnosti nema, ali mislim da roditelji treba da puste decu da odrastu i da sama izaberu šta će raditi sa svojim telom - objašnjava dermatolog.

Ako se roditelji pak odluče da svojim devojčicama probuše uši, morali bi da to odrade kod proverenih stručnjaka.

- Ne bi trebalo da dođe do većih problema ako se bušenje ušiju radi u sterilnim uslovima. Kada se pirsing radi nestručno, probijanje kože može da izazove širenje zaraze od različitih bolesti, uglavnom hepatitis. Zbog toga je izuzetno bitno da se roditelji dobro raspitaju kod koga vode svoje bebe i da budu sigurni da će postupak biti propisno odrađen - kaže dr Isailović.

POTENCIJALNA OPASNOST

Iako se postupak bušenja ušiju smatra bezbednom procedurom, postoji opasnost od alergijskih reakcija. Često do njih dolazi kada se koriste pozlaćene minđuše ili bižuterija, a najčešće problem prave minđuše od nikla.

- Najveća opasnost je pojava senzibilizacije na nikl. Pošto se stavljaju poniklovane probne miđuše, one kasnije mogu da dovedu do kontaktne alergije na metale i da se javi ekcem - objašnjava dr Isailović i dodaje da se minđuše uglavnom prave od plemenitih metala i da ne postoji veća opasnost od pojave problema nakon njihovog stavljanja. Ipak, preporučljivo je da se s vremena na vreme minđuše očiste prikladnim sredstvom za čišćenje.

- Kada se minđuša skine, može doći do zatvaranja rupice. Nakon bušenja, može da dođe do komplikacija poput pojave lojne ciste, ali su to problemi koji nisu isključivo vezani za bebe, već za sve koji nose minđuše. Ako roditelji primete da je uvo počelo da reaguje na minđušu, odmah treba da se obrate lekaru - zaključuje dermatolog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading