TRIFUN I VALENTIN: Dva sveca koji se obeležavaju 14. februara

Autor:

Lifestyle

13.02.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok pravoslavci obeležavaju Svetog Trifuna, Katolička crkva sutra slavi Svetog Valentina, koji se u Pravoslavnoj crkvi slavi 12. avgusta.

RepublikaFoto: twitter.com/GlasZapadneSRB
Sveti Trifun

Dan zaljubljenih iliti Sveti Valentin poslednjih decenija postao je veoma popularan praznik u Srbiji, što sve češće ljuti pravoslavce, koji ističu da je 14. februar dan kada se slavi Sveti Trifun. Iz tog razloga, mnogi greše što omalovažavaju Svetog Valentina jer je i on svetac koga slavi Pravoslavna crkva, samo 12. avgusta. Ipak, bez obzira na to kog sveca danas slavite, nije naodmet da obradujete voljenu osobu poklonom, gestom ili izlaskom i ovaj dan zaista pretvorite u Dan zaljubljenih. Evo zašto su ova dva sveca zaslužila da ih hrišćanski svet slavi.

SVETI TRIFUN

Foto: pixabay.com

Sveti Trifun je izabran za zaštitnika vinogradara jer se njihov rad poistovećuje sa Trifunovim mukama. Veruje se da je izlečio ćerku rimskog imperatora Gardijana od zlih duhova i da je zbog toga nagrađen bogatstvom koje je podelio siromašnima. Zbog ljubavi prema hrišćanstvu bio je zatočen i na kraju ubijen.

Krsnu slavu Svetog Trifuna vinogradari i voćari obnovili su pre desetak godina i sada se ona najviše slavi u vinogradarskim krajevima Vojvodine, Šumadije i Pomoravlja. Veruje se da Sveti Trifun štiti lozu od grada i štetočina i da tog dana treba da otpočne i rezidba jer kreću voćni sokovi.

SVETI VALENTIN

Sveti Valentin je mučenik koji je imao hrabrosti da se usprotivi imperatoru Klaudijusu i tajno venčava vojnike kojima je to bilo strogo zabranjeno. Verovalo se da su oženjeni ljudi loši vojnici. Zbog toga je i ubijen 14. februara. Od tada se on smatra zaštitnikom zaljubljenih parova. Pre smrti on je slepoj tamničarevoj ćerki poslao jedno pismo, a u njemu je poslao i žuti šafran. Po primanju pisma, devojka je progledala.

Ovaj praznik se u Pravoslavnoj crkvi obeležava 12. avgusta i za ovaj datum nisu vezani neki posebni običaji, kao u rimokatoličkoj crkvi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Valentin je zaštitnik zaljubljenih

STAV CRKVE

Pravoslavni sveštenici nas uče da uvek na ovaj dan proslavljamo Svetog Trifuna. Valentin se kod nas slavi u avgustu i pogrešno je, upozoravaju oni, da ga praznujemo kada i rimokatolici. Nemaju problema sa komercijalnim Danom zaljubljenih jer je, po sveštenicima, upravo ljubav ta koja nas ne udaljava, već približava bogu.

Katolički teolozi su skloni da ovaj praznik više povežu sa paganskom religijom i starim rimskim praznikom Luperkalije, koji je podsticao promiskuitet i razvrat. Dok su neki skloni i mišljenju da je ovaj praznik tekovina modernizma i da je njegov osnovni cilj komercijalne prirode, a ne emocionalne, kao što se predstavlja, sudeći po sve većem rastu profita za vreme Dana zaljubljenih, ne treba ni preterano verovati, ali ni odbaciti ovakve stavove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading