SAVETI ZA NAJBOLJE DOMAĆICE: Izbegavajte ovih 7 grešaka ako želite da vam meso bude hrskavo i ukusno!

Autor: Republika

Lifestyle

20.03.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meso je obavezno na jelovniku kod mnogih, a da biste dobili hrskavu koricu i savršen ukus bitno je da ga pravilno pržite.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ali, neke domaćice prave određene greške koje uništavaju ukus i izgled mesa, a da toga nisu ni svesne.

Prženje na preniskoj temperaturi

Mnogo niska temperatura se ne preporučuje jer vaše jelo onda neće biti hrskavo, već ćete dobiti gnjecavu hranu.

Garancija za dobro isprženo meso ili neki drugi ručak jeste termometar s kvačicom s kojom treba da ga pričvrstite na vrh tiganja.

Koristite pogrešno ulje

Birajte ulje s visokim tačkama dimljenja jer podnosi više temperature na kojima i hranjive materije u njima ostaju nepromenjene.

U tom slučaju je odlična svinjska, a ako vam je njen miris prejak, koristite ulje uljane repice.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prženje na previsokoj temperaturi

Kako bi komad pohovanog mesa bio savršeno ispržen, temperatura ulja treba da bude između 160 i 200 Celzijusa.

Ako pojačate temperaturu, meso će se brzo isušiti ili u još gorem slučaju neće biti dovoljno pečeni iznutra, dok će spolja izgoreti.

Prženje prevelike količine odjednom

Ako pretrpavate tiganj hranom, time pravite veliku grešku. Kako bi se meso ravnomerno ispržilomorate ostaviti slobodan prostor između komada hrane da biste lakše mogli da ih okrećete.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pržimo prevelike komade

Ne valja pržiti velike komade mesa jer rezultat neće biti ukusno jelo, a neće ni biti ravnomerno isprženo. Zato seckajte hranu na manje komade.

Neadekvatno testo za pohovanje

Što god da pohujete, unutrašnjost će teško dobro ispasti ako testo u koje ste ga uvaljali niste dobro zamesili. Zato  kada dodajete jaja i začine pažljivo umutite smesu. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Koristite ostatak ulja od prethodnih prženja

Iako vam se čini da je lakše i isplativije da koristite isto ulje od prethodnog prženja, time ćete samo uništiti ukus hrane. Pored toga, biće i masnija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading