Ovo je šminka koju ni slučajno ne smete da koristite nakon isteka roka!

Autor: superzena.b92.net

Lifestyle

04.04.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su tri proizvoda koje morate izbaciti iz upotrebe odmah nakon isteka roka trajanja.

RepublikaFoto: Photo by Roberto Delgado Webb on Unsplash
Foto: Ilustracija

Kada govorimo o šminkanju, činjenica kako zapravo vrlo često i redovno obnavljamo kolekciju, ponekad nam odvrati pažnju od toga da šminka ima rok trajanja. Iako se taj segment u većini slučajeva u potpunosti zanemaruje i ignoriše, radi se o vrlo važnoj stvari na koju biste u svakom slučaju trebalo da obratite pažnju i pridržavate se naznačenog datuma. 

Budući da je danas industrija lepote jača nego ikada, vrlo često se događa da jednostavno kupujemo i gomilamo proizvode koje na kraju retko ili uopšte ne koristimo. Uzevši u obzir činjenicu kako smo nešto platili i mogućnost da će nam jednom ipak zatrebati, rešavanje nepotrebne kozmetike još nije najzastupljenija praksa, pa pogledate li pažljivije, sigurno ćete u svojoj kozmetičkoj torbici pronaći barem jedan proizvod kojem je istekao rok trajanja. 


Baš kao što nećete pojesti hranu kojoj je istekao rok trajanja, jednako razmišljanje bi trebalo da primenite i na šminku. Iako ne bi trebalo da koristite baš nijedan proizvod kojem je istekao rok, postoji onih nekoliko koje odmah morate eliminisati i nabaviti nove. 
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Puder je jedan od onih proizvoda koji menjamo u zavisnosti od godišnjeg doba, pa naravno da se onda događa kako nas "zimski" puder čeka sve do sledeće zime. Budući da rok trajanja varira od proizvođača do proizvođača, najbolje je pouzdati se u miris i teksturu. Ako puder ima neprijatan miris, grudvice ili je s druge strane previše tečan ili krut, vreme je da nabavite novi. Nanošenje ovakvog pudera može prouzrokovati velike probleme s kožom, pojavu akni i bubuljica te dovesti do neugodnih alergijskih reakcija. 

Sledeći proizvod na koji morate obratiti pažnju su ruževi za usne. 

Ruževi su proizvodi koji imaju duži rok trajanja, no ipak nakon nekog vremena i oni gube na prvobitnoj teksturi i postojanosti, iako moramo naglasiti kako je na ruževima to malo teže primetiti zato što i ruž kojem je istekao rok trajanja možete naneti na usne. Baš kao i kod pudera, stari ruž može isušiti usne i izazvati iritaciju koja vas može dovesti i do doktora, pa kako biste to sprečili, nemojte koristiti onaj stariji od godinu i po. 

RepublikaFoto: Photo by Raphael Lovaski on Unsplash
Foto: Ilustracija

Maskara je proizvod koji nanosimo na vrlo osetljivo područje, a budući da maskaru nanosimo u neposrednu blizinu očiju, govorimo o proizvodu čiju ispravnost ne smete shvatati olako. Možda niste znali, ali maskara je proizvod koji nakuplja bakterije u velikom broju pa treba da je menjate svakih tri do četiri meseca. Infekcije koje se mogu dogoditi vašem oku nisu bezazlene i mogu dovesti do velikih komplikacija, a to sigurno ne želite, stoga menjate maskaru što češće, a staru, bez obzira na količinu preostalog proizvoda, bacite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading