Evo koliko je potrebno ožiljku od carskog reza da zaraste i kako da bude manje vidljiv

Autor: superzena.b92.net

Lifestyle

26.09.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge majke koje su se porodile carskim rezom imaju ožiljak na stomaku.

Neke trudnice moraju da se porode carskim rezom iz zdravstvenih razloga, ali i kako bi izbegle eventualne komplikacije. Prema podacima Centra za kontrolu bolesti i prevenciju čak 32 odsto beba u Americi u 2017. godini rođeno je carskim rezom.

Kako bi bebu doneli na svet, lekari tom prilikom prave rez na abdomenu i materici majke. Kada vam lekar saopšti da je potrebno da se uradi carski rez, počnu da naviru pitanja, a naročito su strašna ona koja se tiču ožiljka koji ostaje nakon porođaja. Svaka žena je drugačija, pa samim tim je i ožiljak kod svake od njih.

Ožiljak može da bude vodoravan ili horizontalan, piše Womanshealthmag. U mnogome zavisi od toga da li se carski rez radi prvi put ili ste rađali na taj način i ranije, da li rađate jednu, dve ili više beba, ali i da li je carski rez planiran ili rađen po hitnom postupku.

Nakon što se beba izvadi iz stomaka majke, rez se ušiva. Vertikalni ožiljci su bolniji kada zarastaju od horizontalnih i ne izgledaju neprimetno kao horizontalni. Nakon što se ušije rana, stavi se na nju flaster koji je zaslužan za to da rana što pre zaraste. Tokom nege nakon porođaja, kako biste reagovali i sprečili da se ožiljak mnogo vidi, održavajte mesto suvo i čisto. Rez zarasta kao i svaka druga rana na telu i u početku su ivice ružičaste boje, a onda se polako spajaju u jednu crtu.

Jednom dnevno treba oprati ožiljak toplom vodom i osušiti. Posavetujte se sa lekarom koje sredstvo možete da koristite kako biste se izborili sa ožiljkom da bi on bio manje vidljiv.

Rez će da zaraste za 3 do 6 meseci, a ožiljak će nastaviti da bledi godinama nakon porođaja. Svako je individua za sebe, pa oporavak može da bude različit.

RepublikaFoto: Photo by Olliss on Unsplash

Ožiljak nikada ne nestaje zauvek, ali bledi. Na koži će zauvek ostati trag na mestu gde je koža isečena. U početku mesto na kome je ožiljak boli, naročito u prvim nedeljama kada je tek počeo proces oporavka. Vremenom se bol smanjuje, a neke žene kažu da s vremena na vreme osete probadajući bol koji brzo prođe. Ukoliko ožiljak i nastavi da vas boli javite se obavezno lekaru.

Često se javlja svrab i iritacija oko ožiljka. Neki od specifičnih nerava nalaze se na abdomenu, pa njihovo zarastanje dovodi do pojave svraba. Pored toga, nemojte da paničite ukoliko osećate utrnulost u delu ožiljka.

Nanosite kreme sa vitaminom E na ožiljak jer mogu da vam pomognu da ožiljak izbledi. Ako se desi da vam je ožiljak ispupčen, onda se posavetujte sa lekarom da se uradi revizija reza i ukoliko je potrebno ponovna operacija. Ukoliko vam se vaš ožiljak čini previše vidljivim i ružnim, dermatolog može da vam predloži zahvate koji vas mogu rešiti muka.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading