Ovih 6 NAMIRNICA treba da jede svaka žena koja ne želi hormonska oboljenja i karcinom, SVE SU UKUSNE
Ne postoji hrana koja može u potpunosti izlečiti ili sprečiti neko oboljenje, ali određene namirnice imaju veliki značaj u smanjenju rizika od opasnih ginekoloških oboljenja i poremećaja hormona.
Erma Levi iz Centra za karcinom MD Anderson Univerziteta u Teksasu napravila je listu namirnica koje smanjuju rizik od pojave karcinoma kod žena.
Zdrav i izbalansiran način ishrane zasniva se na voću, povrću, žitaricama celog zrna i lagumima, odnosno namirnicama koje telu pružaju vitamine, minerale i antioksidante. Takođe, ove namirnice održavaju balans hormona i smanjuju rizik od prekomerne težine.
- Prekomerna težina povećava hormone u telu i uzrokuje hormonsku neravnotežu. Kada hormoni u telu ostaju "neiskorišćeni" - mogu da podstaknu razvoj ćelija raka, uzrokujući karcinom dojke ili jajnika.
Evo kojih 6 namirnica treba da se nađu u jelovniku svake žene:
1. Sočivo
Ova mahunarka bogata je vlaknima koji smanjuju rizik od kolorektalnog karcinoma. Vlakna podstiču proizvodnu određenih jedinjenja u crevima koja sprečavaju razvoj ćelija raka.
2. Beli luk
Sadrži mangan, vitamin B 6, vitamin C i selenium. Istraživanja pšokazuju da beli luk sprečava nastanak ćelija raka, naročito kod karcinoma stomaka, dojki i creva.
3. Zeleno lisnato povrće
Tamnozeleno lisnato povrće kao što su prokelj, spanać i brokoli, bogati su vlaknima, vitaminima, mineralima i fitohemikalijama. Redovnom konzumacijom ovog povrća regulišu se hormoni, podstiče se zdravlje creva, smanjuje se rizik od prekomerne težine, rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
4. Paradajz
Sadrži likopen, moćni antioksidant koji smanjuje rizik od oboljenja dojki, pluća i stomaka. Likopen sadrže i lubenica i ružičasti grejpfrut, ali ga najviše ima u paradajzu.
5. Grožđe
Najzdarvija komponenta grožđa jeste antioksidant resveratrol koji pozitivno utiče na zdravlje dojki, jetre, stomaka i limfnog sistema. Najviše resveratrola nalazi se u kožici grožđa.
6. Crni luk
Bogat je antioksidantom koji se naziva kvercetin i koji smanuje rizik od upalnih procesa u organizmu. Pozitivno utiče na zdravlje creva i jetre.
Dodatni saveti stručnjaka za prevenciju oboljenja kod žena:
- jedite voće i povrće različitih boja i varijacija
- žitarice od celog zrna
- koristite biljne proteine
- ograničite konzumiranje crvenog mesa
- izbacite iz ishrane prerađeno meso
- ograničite unos soli
- ograničite alkohol
- izbegavajte pića puna šećera i energetska pića
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)