Pazite na ruke: Evo šta se dešava sa kožom kada koristimo sapun

Autor: Novosti, Republika

Lifestyle

05.04.2020

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svakoga dana, nebrojeno puta, sa različitih strana čujemo da treba da peremo ruke i to u trajanju od najmanje 20 sekundi. To je potpuno u redu otkad nas vreba korona virus. Međutim, pitanje je šta se dešava sa kožom zbog čestog izlaganja agresivnim sapunima i alkoholnim sredstvima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ukoliko uporedo ne vodimo računa o nezi kože, možemo da stvorimo još jedan kanal za brži ulazak bakterija i virusa u organizam. Usled čestog pranja sapunima i alkoholom koža na rukama puca. Na taj način stvaraju se šupljine i ranice koje prave direktan put za prodor nečistoća u telo. Zato je vrlo važno da nakon svakog detaljnog pranja ruku nanesemo zaštitnu kremu, ali i da reagujemo na prve znake oštećenja, upozorava dermatolog dr Sara Hogan iz američkog Medicinskog centra UCLA u Los Anđelesu.

Da bi se izbegla ova vrsta problema ruke treba prati blagim sapunom bez mirisa, koji ne stvara gustu penu. Pena je nepoželjna, jer uklanja korisna ulja koja se prirodno nalaze na koži. Osim toga, ruke treba prati toplom, ali ne i vrućom vodom. Nakon toga odmah ih dobro isperite, a vodu sa njih utapkajte peškirom. Na osušene ruke neophodno je odmah naneti hidratantnu kremu.

Kada je reč o preparatima za negu treba izbegavati one koji sadrže mirise, jer mogu da iritiraju osetljivu, ispucalu kožu. Kreme i masti su bolje od losiona, ali je najefikasniji vazelin jer najbolje vlaži kožu, navodi američki stručnjak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading