RUSKI LEKARI SAVETUJU: Kako rešiti problem ravnih stopala

Autor:

Lifestyle

11.10.2017

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomoću vežbica kao što su hodanje po neravnim površinama, kao i na prstima i petama, pomozite deci da se reše ravnih stopala.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Vežbicama rešite problem s ravnim stopalima

Ravna stopala kod dece su deformitet koji se javlja od treće godine života. Jedan od faktora koji mogu da utiču na njihovu pojavu je genetska predispozicija, a ono na šta bi roditelji posebno trebalo da obrate pažnju jesu uzroci poput gojaznosti i nedovoljna fizička aktivnost.

Ruski dečji ortoped Jurij Rostislavovič Terpilovski kaže da se ravna stopala javljaju kod trogodišnjaka, mada određena grupa stručnjaka smatra da se ovaj problem kod dece može dijagnostikovati u njihovoj petoj godini života. Prema rečima ruskog ortopeda, ravna stopala se prepoznaju po svojoj širini: šira su od normalnih, spljoštena su, te je njihov otisak pun, bez "useka". Terpilovski navodi da, ukoliko je detetu urođena slabost u stopalima, verovatno nikada neće doći do potpunog ispravljanja ovog deformiteta. Ipak, on savetuje roditelje da kupuju kvalitetniju, ortopedsku obuću deci, te da masiraju dečja stopala. Važno je ispraviti dečja stopala jer nepravilan hod jednog dana može da dovede do krivljenja i bola u kičmi.

Ne štedite na obući

Roditelji često kupuju nekvalitetnu obuću deci jer će ona to za svega nekoliko meseci, i kraće, prerasti, ali, kako savetuju ortopedi, cipelice za mališane treba da budu proizvedene samo od kvalitetnog materijala u kojem stopala mogu da dišu. Obuća mora da bude udobna i da ne steže previše dečje stopalo.

Ruski ortoped upozorava i da nikako ne dajete mlađoj deci obuću koju su pre njih nosila starija braća ili sestre. Ta obuća je već izgažena i ni u kom slučaju ne može pomoći ispravljanju ravnih stopala mališana.

Trčanje po kaldrmi

Da biste pomogli svojoj deci u ovoj misiji ispravljanja ravnih stopala, naučite ih lakim vežbicama, za koje nije potrebno da izdvoje mnogo vremena. Jedna od vežbi se sastoji od naizmeničnog hoda na prstima i petama, na unutrašnjoj strani stopala i na spolja.

U narodu opšte poznata vežbica jeste hodanje po neravnim površinama. Dete boso treba da trči po kaldrmi, po pesku ili šljunku na plaži. Kako biste pojačali tonus mišića na stopalima kod dece, primenite efikasan metod lečenja - masažu koja pomaže da se poboljša cirkulacija krvi. Još jedna vežba koja može biti interesantna mališanima jeste da im po podu prospete olovke ili klikere, koje će oni nožnim prstima hvatati.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading