Tajne najboljih domaćica: Evo kako ćete pravilno očistiti drvenu, a kako plastičnu dasku za sečenje!

Autor:

Lifestyle

06.05.2020

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Daska za seckanje sigurno je jedan od najkorisnijih predmeta u našoj kuhinji. Ipak, često se postavlja pitanje kako ih pravilno održavati jer nepravilna briga može da dovede do toga da one postanu prava pretnja za naše zdravlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stoga smo na jednom mestu prikupili najbolje savete koji će vam pomoći da uspešno očistite i drvenu i plastičnu dasku za sečenje, piše miss7.

Izbegavajte mašinu za pranje sudova

Prilikom čišćenja drvenih daski za sečenje (ili bilo kog drvenog pribora) preporučuje se izbegavanje pranja u mašini za sudove, budući da je drvo organski materijal te izloženost mlazevima vrele vode uz delovanje deterdženta može da ukloni prirodna ulja, a to će dovesti do promene oblika i pucanja.

Stoga, ako želite pravilno da očistite dasku, preporuka je da je operete s malo tečnosti za sudove, isperete toplom vodom, obrišete i ostavite da se osuši u uspravnom položaju.

Obratite pažnju na udubljenja

Ukoliko daska ima više većih udubljenja od noža, trebalo bi da se potrudite da ih dobro istružete kako biste uklonili nakupljene nečistoće. Takođe, dasku bi trebalo da očistite, isperete i osušite s obe strane jer iako ste namirnice seckali samo s jedne strane, sokovi mogu da prodru ili kapnu i na drugu stranu, te je tako kontaminiraju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako biste bili sigurni da ćete uspešno ukloniti sve bakterije, drvenu dasku možete da očistite tako što ćete je potopiti u rastvor za izbeljivanje. Da biste napravili rastvor, jednu kašiku izbeljivača dodajte u litar vode i pustite da se daska u njoj natapa nekoliko minuta. Potom je isperite i prosušite.

Prirodne metode čišćenja

Ako želite da izbegnete korišćenje hemijskih sredstava pri čišćenju drvene daske za sečenje, možete da se poslužite dvema namirnicama koje već imate u kuhinji: soli i limunom. Sve što treba da uradite jeste a pospete so po daski i da je potom izribate polovinom limuna.

Tako očišćenu dasku ostavite nekoliko minuta, a potom isperite toplom vodom. Kako biste bili sigurni da ćete s daske ukloniti i neprijatne mirise, ovoj mešavini možete da dodate i sodu bikarbonu. Ipak, preporučuje se da ovakav način čišćenja praktikujete jednom mesečno, kako ne biste dodatno oštetili dasku.

Premazati uljem za dugotrajnost

Kako bi vaša drvena daska što duže trajala, možete da je premažete mineralnim uljima i ostavite natopljenu preko noći kako bi se ona upila.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dodato ulje sprečava ulazak vode u ploču i zagrevanje drveta, a osim mineralnog ulja možete da koristite i pčelinji vosak, orahovo ili bademovo ulje. S druge strane, za ovaj proces trebalo bi da izbegavate korišćenje maslinovog ili drugih biljnih ulja jer se brže kvare. 

Kako očistiti plastičnu dasku za sečenje?

Pravilno čišćenje i održavanje ove vrste "daski" takođe je važno jer, iako mnogi veruju da su "zdravije" zbog svoje neporozne površine, trebalo bi da uzmete u obzir da su i podložnije ogrebotinama. Dotrajala plastična ploča za sečenje može da postane sjajan rasadnik bakterija koje će se udomiti unutar njenih pukotina.

Izbegavajte tvrde i oštre sunđere

Premda za razliku od drvene, plastične daske možeteda perete u mašini za sudove, ipak je bolja solucija da je ručno operete. Tako ćete sprečiti da se dodatno ošteti i možete joj produžiti vek trajanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za njeno čišćenje takođe možete da koristite rastvor izbeljivača i vode, ali pripazite da za brisanje površine daske koristite mekane sunđere. Takođe, da biste uklonili mrlje uz pomoć prirodnih sredstava možete da koristite smesu napravljenu od jedne kašičice sode bikarbone, jedne kašičice soli i jedne kašičice vode.

Nakon što dasku očistite ovom smesom, ostavite je tako da bude direktno izložena sunčevim zracima kako bi mrlje dodatno izbledele.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading