(VIDEO) Uznemirujući podaci o tome kako se kapljice kašlja šire i do 3 metra!

Autor: telegraf

Lifestyle

07.05.2020

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstvanici zdravstvenih institucija složoli su se oko toga da je udaljenost od dva metra dovoljna za smanjenje šansi od zaraze korona virusom, prenosi Daily Mail.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ipak, mnoge studije do sada dokazale su da ova razdaljina možda i nije dovoljna. Sada su eksperti sa Florida Antlantic univerziteta predstavili eksperiment u kojem su pokazali kako zaražene kapljice putuju nakon lakšeg ili jačeg kašljanja.

Laserska svetla osvetljavala su koliko daleko mogu da putuju gas i kapljice koje sadrži jedan kašalj. Kažu da bi ove kapljice mogle da ostanu u vazduhu duže od jednog minuta.

Istraživači sa Univerziteta Florida Atlantic koledža inženjerstva i kompjuterskih nauka naglašavaju koliko je važno društveno distanciranje i kažu da je ovaj video možda pokazatelj kako se virus tako brzo proširio u mnogim gradovima sveta.

Čestice jednog težeg kašlja za samo nekoliko sekundi prešle su gotovo jedan metar, nakon 12 sekundi prešle su 1,8 metara, a nakon 41 sekunde čestice su se raširile u području od 2,7 metara.

Za zaražene kapljice težeg kašlja istraživači su pronašli da mogu da putuju i 3,6 metara.

Iako mnogi kažu da je distanca od dva metra sasvim sigurna, istraživači sa Univerziteta Florida Atlantic kažu da putovanje čestica zavisi od težine kašlja i strujanja vazduha u određenoj sredini.

Napominju da kapljice imaju manju gustinu što dalje putuju, ali se zadržavaju u vazduhu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading