5 blagodeti koje ima KARFIOL i koja si odlična za VAŠE zdravlje: Jedna se posebno izdvaja, a EVO kada bi trebali da ga izbegavate

Autor:

Lifestyle

24.06.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karfiol snižava visok krvni pritisak i još mnogo toga. Izdvajamo pet supermoći karfiola od kojih svi mogu profitirati.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako su na glavici vidljive smeđe ili crne mrlje, izbegavajte kupovinu jer je reč o proizvodu koji je počeo truliti.

Karfiol je veoma fleksibilna namirnica iz porodice kupusa. Sa njom je moguće pripremati brojna jela poput supa i variva – iskoristiti je možete umesto pirinča, napraviti sa njom slastan pire ili čak testo za pizzu.

Karfiol je bogat brojnim vitaminima, mineralima i drugim hranjivim materijama, zbog čega je vrlo dobar za zdravlje.

1. Karfiol pomaže u mršavljenju

Karfiol je dijetalna namirnica koja u stotinu grama ima svega 25 kalorija. Uz to, reč je o povrću koji ubrzava metabolizam. Zato ne čudi što se njegova konzumacija preporučuje osobama koje pokušavaju smršati ili održati telesnu masu.

2. Karfiol čuva srce i kardiovaskularni sistem

Karfiol je bogat dijetalnim vlaknima koja pomažu u smanjenju lošeg nivoa holesterola. Bogat je magnezijumom i kalijumom, koji su ključni za snižavanje visokog pritiska, ali i očuvanje zdravlja srca i celog kardiovaskularnog sistema.

3. Karfiol ojačava imunitet

Karfiol je dobar izvor vitamina C – u 100 grama ovog povrća nalazi se čak 80 posto preporučene dnevne količine. Uz to, prepun je antioksidansa i fitohemikalija, koji jačaju imunitet, pa se preporučuje jesti za osnaživanje celog organizma.

4. Karfiol snižava šećer u krvi

Ova namirnica sadrži biljno jedinjenje sulforafan koji smanjuje upalne procese u organizmu, sprečava oštećenja vida, a pokazao je i da uspešno snižava šećer u krvi.

5. Karfiol čuva zdravlje kože i kose

Ovo povrće je prepuno antioksidansa koji deluju protivupalno, čuva zdravlje kože i potdstiče rast kose i sprečava njeno opadanje.

Kupovina i čuvanje

Svež karfiol ima belu glavicu sa čvrstim cvetovima i svetlozelenim listovima. Ako su na glavici vidljive smeđe ili crne mrlje, izbegavajte kupovinu jer je reč o proizvodu koji je počeo truliti.

Karfiol može stajati nekoliko danu u frižideru omotan u plastičnu kesicu. Operite ga neposredno pre termičke obrade jer ćete mu tako produžiti svežinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading