BRŽI RAZVOJ: Bebu i porodilju ne odvajajte posle porođaja

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad dođe na svet, beba je 100 odsto zavisna od majke, od čijeg emocionalnog stanja zavisi kojom brzinom će dete napredovati.

RepublikaFoto: instagram.com/thaisedemari
Zajedno od prvog trenutka

Bebu i mamu ne bi trebalo odvajati posle porođaja. Nauka je dokazala da odvajanje majke od bebe može da unazadi razvoj deteta i njegovo zdravstveno stanje.

- Razdvajanje mame i bebe dugoročno šteti bebi - kaže švedski doktor Nils Bergman, s dugogodišnjom praksom u porodilištu i istraživač na tu temu. Da je kontakt majke s detetom u prvim danima po rođenju važan, navodi i psiholog Nevena Čalovska Hercog za Srpski telegraf, ističući da je podrška majci u tim trenucima dragocena i ključna za emocionalnu sigurnost novorođenčadi. Naravno, postoje zdravstvene situacije i komplikacije usled kojih su majka i beba radi obostrane dobrobiti odvojene, ali u većini slučajeva moraju biti zajedno.

Prvi kontakt

Foto: pixabay.com

- Najbitnije je da bebe i majke imaju emocionalni kontakt sa što manje stresa i ograničenja. Porođaj je traumatsko iskustvo - razdvajanje bebe od majčine utrobe. Sama fiziologija deteta menja se tokom tog procesa, zato je prvi kontakt bebe i mame veoma važan. Naravno, postoje brojni faktori koji utiču na razdvojenost majke i bebe: u kakvom je stanju majka nakon porođaja, način na koji se majka porodila, takođe i stanje deteta: da li je u inkubatoru ili ima neke zdravstvene probleme koji će ga razdvojiti od majke - kaže doktorka.

Istraživanja rađena ranijih godina svedoče o tome da su deca u deprivaciji, odnosno ona kojoj je uskraćeno prisustvo majke, slabo napredovala, što je često slučaj s bebama rođenim u zatvoru.

- Jaka afektna veza između majke i bebe stvara kod novorođenčadi primarnu emocionalnu sigurnost, majka je prvi kontakt sa svetom i pomaže im da stvaraju sopstvenu sigurnost. Osmeh kod bebe prvi je pokazatelj da je svesna sveta oko sebe, a u tim trenucima majka je jedina osoba na koju se beba oslanja. Kasnije, sa osam meseci, beba počinje da prima druge izvore sigurnosti i radosti - navodi dr Nevena Čalovska Hercog.

Ne preterivati

Beba je 100 odsto zavisna od majke. Čak i jednogodišnje dete je 99 odsto zavisno od majke. Njegova zavisnost nastaje zbog senzorne i društvene stimulacije, a odvajanje loše utiče na bebu. Doktor Nils Bergman u istraživanju navodi:

- Odvajanje prerano rođenih beba i njihov boravak u inkubatorima dugoročno loše utiču na mozak tih beba. One su potpuno lišene majčinog uticaja, glasa i dodira, koji hrane bebin fizički, psihološki i neurološki razvoj. Suprotnost tome su nošenje deteta, ispoljavanje emocija i blizina. Iskustva su pokazala da bebe koje su odvojene od majke tokom noći lošije spavaju i teško uspostavljaju ciklus spavanja.

Shodno tome, psiholog Nevena Čalovska Hercog navodi da je emocionalni i fizički kontakt važan, ali da ne bi trebalo preterivati u tome.

- Da li će beba spavati pored majke, zavisi od kulture i stila života. Kod nas bebe spavaju u kolevkama, što ne znači da su ugrožene na bilo koji način - ističe doktorka.

Dr Bergman zaključuje da se celokupan odnos majke i bebe može svesti na sledeće - fetus pita: "Jesam li siguran?" Ako se oseća sigurno, njegovo telo će proizvoditi oksitocin. Ako oseća da nije sigurno, proizvodiće vazopresin, hormon stresa, a potom i kortizol, a da li će se osećati sigurno, isključivo zavisi od sigurnosti majke, zato ona nikad ne sme biti sama nakon porođaja.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading