Ako imate OVU krvnu grupu, 45 posto su veće šanse da se zarazite KORONOM

Autor:

Lifestyle

27.06.2020

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U novoj studiji naučnici otkrivaju kako su osobe koje imaju krvnu grupu A povezane s 45 posto više šanse da će se zaraziti novim koronavirusom koji uzrokuje KOVID-19.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje se sprovelo nad 1900 ispitanika u Španiji i Italiji, a oboleli su od KOVID-19, te su se rezultati upoređivali s 2000 osoba koje nisu bolesne. U novoj studiji su naučnici utvrdili da su osobe s krvnom grupom A povezane s povećanim rizikom od infekcije koronavirusom i to za 45 posto.

Još je pre 3 meseca jedno istraživanje iz Kine pokazalo je kako su osobe koje imaju krvnu grupu A podložnije zarazi za razliku od osoba koje imaju krvnu grupu 0 te su više zaštićeni od virusa. Nakon rezultata ovih istraživanja najveći je strah naučnika bio da će se osobe s krvnom grupom 0 previše opustiti, a osobe s krvnom grupom A se prepustiti panici.

- Ovi rezultati se ne smeju koristiti kako bi se opustili i ne preduzimali mere koje su obavezne radi zaštite - napominje dr. Meri Kušman, hematolog i profesor na Univerzitetu Vermont, prenosi "ordinacija.hr".

Sve vesti iz rubrike zdravlje pročitajte ovde.

Za Večernji.hr ovo je istaživanje prokomentarisao i poznati hrvatski naučnik Igor Rudan: 

"Sporadična su istraživanja s više mesta u svetu izveštavala o većem riziku za razvoj teškog oblika bolesti kod osoba s krvnom grupom A, a smanjenim za krvnu grupu 0. Nedavno istraživanje sprovedeno u sedam italijanskih i španskih bolnica, koje je pokušalo pronaći gene u ljudskom genomu povezane s većim ili manjim rizikom za razvoj teškog oblika bolesti KOVID-19, pomalo je neočekivano izdvojilo upravo gen odgovoran za raznolikost u krvnim grupama. Taj se gen (tzv. ABO lokus na hromozomu 9) pokazao jednim od samo dva mesta u ljudskom genomu koji uzrokuje prirođenu sklonost razvoju teškog oblika bolesti KOVID-19. To je snažna znanstvena potvrda da je rizik razvoja teškog oblika bolesti zaista povezan s krvnim grupama. Za krvnu grupu A veći je oko 45%, a za krvnu grupu 0 manji je oko 35% u odnosu na ostale krvne grupe."

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Šta su nam otkrile starije studije?

Iz Vuhana je stigla vest početkom marta, od strane naučnika, koji su upoređivali nalaze krvi 2173 osobe koje su imale KOVID-19 i osoba koje nisu zaražene, na istom području. Kod opšte populacije su grupu A imali 31 posto osoba, AB 9 posto, B 24 posto, a 0 do 34 posto. Kod onih koji su zaraženi virusom grupu A je imalo 38 posto ljudi, grupu B 26 posto, AB do 10 posto, a 0 njih 25 posto. Prema tim se rezultatima tad zaključilo kako osobe koje imaju krvnu grupu A imaju i veći rizik od zaraze.

- Ovo su zanimljive studije, ali treba pregledati još varijacija, pa ako postoji mogućnost da se prikažu još tačnije brojke, to je nešto čemu se možemo radovati - izjavila je dr. Patriša Foster, profesorka biologije na Univerzitetu Indijana te dodaje kako ovo nije ništa neuobičajeno jer znamo kako je određena krvna grupa podložnija određenim virusima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Krvne grupe i bolesti

Stručnjaci se slažu kako su neke bolesti povezane s krvnom grupom pa se tako smatra da će osobe koje imaju krvnu grupu AB biti podložnije moždanom udaru i kognitivnom propadanju. Krvna grupa AB štiti osobu od srčanih udara i začepljenja žila, navodi dr. Kušman.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading