Veličanstveni lekoviti koren: Ren je spas protiv dijabetesa i brojnih oboljenja

Autor: T. JOVANOVIĆ

Lifestyle

04.07.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priroda je neverovatno darovita i bogata biljkama koje leče gotovo sve bolesti. Među te biljke spada i ren. Hiljadama godina ren se koristi kao prirodan lek, a savremena naučna istraživanja dokazuju da ima i svojstva o kojima se ranije nije znalo.

RepublikaFoto: youtube.com/ Food Wishes
Foto: Ilustracija

LEČI DIJABETES

I ruski narodni lekari odavno koriste ren, preporučuju ga kao lek za jačanje imuniteta, protiv prehlade i virusa, kašlja, bronhitisa, astme... Kašu od korena rena mnogi Rusi koriste za lečenje gnojnih rana i raznih čireva na koži koji su uzrokovani bakterijama. Ren kao začin stimuliše sistem za varenje, leči upaljene urinarne kanale, a ima i jako diuretičko svojstvo. Blagotvoran je za upalu bešike, giht i reumu. Takođe, ren reguliše nivo šećera u krvi, što pogoduje dijabetičarima.

5 puta više vitamina C sadrži ren u odnosu na limun i pomorandžu

Njegova uloga u ishrani sastoji se prvenstveno u tome što nadražuje sluzokožu želuca, koja tako pojačava lučenje kiseline i žuči, a time poboljšava opšte stanje organizma. Poznati ruski travar Dmitrij Jurovski uspešno koristi ren za lečenje ciroze jetre.

KAKO DA KORISTITE REN ZA LEČENJE I JAČANJE ORGANIZMA

RepublikaFoto: pixabay.com
Ren je odličan u očuvanju zdravlja zuba

IMUNITET

Da biste ojačali imunitet, potrebno je da u teglu ili staklenu flašu stavite sitno izrendan koren rena, pa dodate 250 mililitara vode. Zatvorite, pa ostavite da odstoji oko sat vremena. Procedite sok rena i začinite ga medom. Napitak pijete ujutru na prazan stomak i uveče pred spavanje.

Za jačanje imunog sistema preporučuju se i ren i karanfilić. U 200 mililitara mlake vode sipati kašičicu mlevenog karanfilića, kašičicu narendanog rena i kašičicu meda, pa promešati. Smesu možete odmah konzumirati. Piti po jednu kašiku prirodnog leka svakog dana.

ZDRAVLJE ZUBA

Ren ima i antibakterijsko dejstvo. Fitoncidi, kojima je bogat ovaj koren, istovremeno efikasno sprečavaju paradentozu i kvarenje zuba. Japanski naučnici pokušavaju da naprave pastu za zube od rena, koja bi zauvek rešila problem karijesa. Ali postupak otežava njegov specifičan miris, koji istraživači do sad nisu uspeli da neutralizuju. Međutim, ren možete koristiti u kućnim uslovima. Izrendajte koren rena i kroz gazu iscedite sok. Rastvorite ga u vodi u razmeri 1:1 i ispirajte usta dva puta dnevno.

BORBA PROTIV KANCERA

I travari i naučnici slažu se da ren pomaže u sprečavanju i lečenju raka. Kod raka pluća ren se preporučuje za svakodnevne inhalacije. Recept je jednostavan - izrendajte koren rena što sitnije i udišite dok ne počnu da vam suze oči.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ren je odličan i kao kozmetički

ZA LEPOTU

Ren daje odlične rezultate i u kozmetici, pre svega, u izbeljivanju kože. Sok od svežeg korena rena uklanja razne pigmentne mrlje i pege. Potrebno je utapkavati ga vatom ili tupferom na kožu lica nekoliko minuta. Ako želite da se rešite mitisera, stavite na lice masku od rendanog korena rena pomešanog s rendanom jabukom. Držite masku pet minuta, a zatim se umijte. Napomena: narendani koren rena, nažalost, može da se čuva najviše nedelju dana, nakon čega gubi korisna svojstva. Odlično sredstvo za regeneraciju kose jeste maska od rena. Napravite smesu od kašike maslinovog ili ricinusovog ulja, kašika kisele pavlake i dve kašike izrendanog korena rena. Nanesite je na kožu glave i kosu. Umotajte glavu u peškir, sačekajte oko 50 minuta i operite kosu šamponom.

PROTIV BOLOVA I UPALA

List rena je provereno narodno sredstvo za bolove u zglobovima i upale. Potrebno je ubrati nekoliko listova rena i nakratko ih spustiti u ključalu vodu. Zatim ih izvaditi i prisloniti na bolno mesto, pa prekriti gazom, mekom lanenom tkaninom ili kesom. Oblogu učvrstiti zavojem i ostaviti da odstoji, najbolje preko noći. Ruski travar Andrej Ivanovič Patjaka predlaže sledeći recept za bolove u zglobovima, osteohondrozu, radikulitis. Napunite teglu iseckanim svežim lišćem rena i prelijte votkom. Stavite u frižider i za nedelju dana procedite. Ovu mešavinu utrljajte na bolna mesta, a možete je koristiti i kao oblogu za povišenu temperaturu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Odličan je i podizanju libida

PODIŽE LIBIDO

Ren se koristi i kao afrodizijak jer poboljšava reproduktivnu funkciju kod muškaraca. Napitak za potenciju se sprema tako što se 300 grama izrendanog korena rena prelije s pola litra vrućeg mleka, pa se ostavi da odstoji četiri sata. Konzumira se od jedne do dve kašičice nekoliko puta dnevno, i to 11 dana.

LEK ZA 100 BOLJKI

Ren je prirodni izvor vitamina C i od velike je koristi za rad oslabljenog imuniteta. Osim vitamina C, kojeg sadrži čak pet puta više od limuna i pomorandže, ren ima i ugljene hidrate, belančevine, masti, eterična ulja, mineralne soli, antibiotike fitoncide i lizozim, protein sa baktericidnim delovanjem koji se koristi i u zvaničnoj medicini. Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, sumpor, gvožđe i fosfor, a ima i glukozu i sinigrin, sastojak koji mu daje ljutinu. Pored korena, koriste se i listovi rena, kao i sveža biljka sa cvetovima.

Salata s renom, jabukom i šargarepom

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sastojci:

- ren

- 2 šargarepe

- 2 kisele jabuke

Priprema:

Operite, očistite i izrendajte ren, šargarepe i jabuke. Promešajte i stavite u tegle od litar, a zatim ih prelijte prokuvanom vodom, u koju ste prethodno otopili dve kašike soli i tri kašike šećera. Tegle zatvorite, pa ih sterilišite na umerenoj vatri oko 15 minuta. Zatim ih dobro umotajte i ostavite da se ohlade. Čuvajte ih na hladnom mestu. Pri konzumiranju odlijte tečnost i po želji dodajte pavlaku.

Upozorenje: Samo umereno

Uprkos mnogim korisnim i lekovitim svojstvima, ne treba preterivati sa konzumiranjem rena. Ren se ne preporučuje osobama s akutnim upalama unutrašnjih organa, kao ni trudnicama. Preterana upotreba rena može izazvati skok krvnog pritiska i pojačati krvarenje. Kao jak diuretik, ne preporučuje se u slučaju dijareje, a trebalo bi da ga izbegavaju i osobe koje se intenzivno znoje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading