Savet za sve BUDUĆE MAME: Kako na pravilan način OKUPATI vašu BEBU?

Autor:

Lifestyle

06.07.2020

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Planiranje i odvajanje posebnog vremena za zbližavanje sa svojim detetom je vrlo važan deo odgoja. Svakodnevno kupanje može biti borba ili poseban, opušten i zabavan deo dana za vas oboje. Od prvog kupanja vašeg novorođenčeta imate priliku naučiti dete da uživa u kupanju. Pravilno kupanje deteta od početka naučiće dete da veruje svojim roditeljima i veseliće se vremenu koje odvajate za njegovu ličnu negu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ne preporučuje se kupati novorođenče sve dok mu ne otpadne ostatak pupčane vrpce. Do tada ga perite sunđerom, a nakon toga svaki drugi dan. Prečesto pranje novorođenčeta može kod bebe izazvati sušenje kože.

Nakon što je beba malo narasla trebali bi je kupati jedanput dnevno. Prvo bebino kupanje kod kuće može biti u posebnoj kadici za bebe u kuhinjskoj sudoperi ili na stočiću u blizini površine za previjanje. Pripremite sveže pelene, mekanu krpu ili sunđer za pranje, mekani peškir, blagi sapun za bebe, maramice, losione i druge preparate koje vam je preporučio lekar za negu bebine kože.

Imajte u ruci mali mekan sunđer koji ćete koristit za šamponiranje bebe. Nežno pranje bebine kose sa mekim sunđerom će pomoći u sprečavanju dermatitisa beba. Dermatitis se obično pojavljuje na temenu i na pregibima na telu kod novorođenčeta i po pravilu se smiri pre nego što beba navrši dva meseca. Koristite mekani sunđerčić i za češljanje kose, sve dok beba ne bude spremna za pravu četku.

Foto: twitter.com/Paul Addison
Foto: Ilustracija

Novorođenče po pravilu ne voli kupanje jer mu je neprijatno kad mu skinete odeću i stavite ga u vodu. Obavezno kupajte bebu u toploj prostoriji jer se lako prehladi. Ako bebi još nije otpao ostatak pupčane vrpce, operite je samo sa sunđerom.

Pre nego što je skinete, umočite krpu ili sunđer za pranje i nežno umijte bebino lice, a posebno obratite pažnju na deo oko očiju, ušiju i pregiba ispod brade. Tada nežno položite bebinu glavu u jednu ruku i sa blagim šamponom operite sa sunđerom bebinu kosu. Skinite bebinu majicu i operite joj šake, ruke, stomk i leđa. Uklonite pelenu i operite prepone, noge i stopala.

Umotajte bebu u veliki mekani peškir i nežno osušite. Nanesite proizvode za negu bebine kože i brzo je obucite kako bi joj bilo toplo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nakon što je bebi otpao ostatak pupčane vrpce i rana je zacelila, možete je kupati u kadici. Stavite bebu u kadicu napunjenu sa nekoliko centimetara tople vode i to tako da prvo uronite nožice, a zatim polako i celo telo. Vrat i glavu bebe obavezno podupirite dlanom sa zadnje strane. Na taj način beba će se priviknuti na vodu, a vi ćete moći dobro isprati sapun sa kože.

Pre nego što stavite bebu u kadu, proverite da voda nije pretopla ili prehladna. Većinom bebe vole da temperatura vode bude malo toplija od sobne temperature. Sigurno držite bebu za vreme kupanja i operite je brzo, da joj ne bi bilo hladno i da se ne preplaši. Uznemirenu bebu umirite blagim glasom. Ako je bebi prijatno za vreme kupanja, s vremenom će mu se radovati.

Kad dete prohoda, spremno je za kupanje u velikoj kadi, naravno uz vašu pomoć. Kupanje je za dete proces učenja i igra, a ne samo pranje i održavanje higijene.

Dozvolite detetu da vam pomogne prikupiti i organizirati sve što će trebati za kupanje: čisti mekani peškir, sunđer ili krpu za pranje, blagi šampon i sapun, dobru, mekanu četku za kupanje, dve-tri igračke za kupanje, so ili penu za kupanje da se naprave mehurići. Nemojte koristiti baby ulje za vrlo malu decu. Njihovoj koži obično ne trebaju hidratantni preparati, a od ulja će kada biti klizava. Ako se dete oklizalo u kadi moglo bi se povrediti i razviti strah od kade.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Neka vam dete pomogne napuniti kadu i staviti malo penušave kupke. Pripazite na temperaturu vode koju vaše dete voli. Nekoj deci više odgovara hladnija voda nego odrasilma. Isto tako pripazite na prevruću vodu da se dete ne popari. Kad puštate vodu, prvo pustite hladnu vodu, pa zatim postepeno dodavajte toplu vodu dok ne postignete željenu temperaturu, a kada zatvarate vodu, prvo zatvorite toplu, pa onda tek hladnu.

Nemojte dozvoliti maloj deci da se sama pripremaju svoju kupku. Ne dozvolite detetu da pije vodu u kojoj se kupa. Deca se vole popiškiti u vodu u kojoj se kupaju, pa nije dobra ideja da tu vodu piju. Nikada ne ostavljajte malo dete samo u kadi punoj vode - čak ni na minut. Ako vam zazvoni telefon ili neko pozvoni na vrata, omotajte dete u peškir i ponesite ga sa sobom. Mala deca se mogu popariti vrućom vodom ili čak utopiti vrlo brzo ako su bez nadzora.

Ako se vaše dete boji vode, kupajte ga za početak u samo 4-5 cm vode. Dozvolite mu da stavi svoje igračke u kadu i opere ih šamponom, sapunom i sa sunđerčićem. Igrajte se sa mehurićima i izmislite igru sa sapunanjem kože. Pre nego što mislite, igra skrivača sa mokrom krpom će dovesti do umivanja. Pripazite da detetu ne uđe sapunica u oči i dobro isperite sav sapun sa kože.

Pomozite mu da se ispere, osuši i raspremite njegove posebne igračke do sledećeg kupanja. Tada omotajte dete u veliki mekani peškir i uživajte. Uz malo pažnje, kupanje deteta može biti vrhunac dana. Pravilno kupanje može poboljšati vaš odnos sa detetom, pa mu pomoći da uživa u ritualima nege tela i održavanja higijene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading