Pet vrsta voća i povrća koje ima ŠTETNE SASTOJKE: Ove delove nikako ne smete da jedete jer time pravite haos u organizmu!

Autor: Republika

Lifestyle

21.07.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi znamo koliko je zdravo jesti povrće i voće jer obiluju vitaminima, mineralima i hranljivim materijama. Ali, postoje neke koje u nekim svojim delovima kriju i opasne materije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stoga, trebalo bi dobro obratiti pažnju i pažljivo ih otkloniti pre konzumiranja.

Izdanci i stabljike krompira

Krompir potiče iz porodice pomoćnica (Solanaceae) isto kao i otrovne velebilje - višegodišnja zeljasta otrovna biljka. Upravo to je i razlog što neki delovi krompira nisu jestivi.  

Naime, izdanci i stabljike krompira sadrže toksičnu materiju solanin. Zato budite oprezni i obavezno odstranite pomenute delove pre nego što pripremite krompir za jelo.

Takođe, dosta solanina ima u zelenom krompiru, pa izbegavajte jesti plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Listovi paradajza

Evropljani su se stotinama godina pribojavali paradajza, te su ovu vrstu povrća počeli da konzumiraju tek u 18. veku.

Jedan od razloga jeste lišće paradajza koje sadrži toksične materije solanin i tomatin. Ove opasne materije mogu da izazovu želudačne tegobe.

Veće količine lišća paradajza mogu da imaju i fatalne posledice po ljudsko zdravlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Koštice od jabuka

Jabuke spadaju među najzdravije voće koje obiluju vitaminima i mineralima, ali u sebi sadrže i jedan otrovan deo - seme koje sadrži komponentu koja se sastoji od šećera i cijanida i naziva se amigdalin. 

Kada se preradi u ljudskom organizmu,  pretvara se u cijanovodonik, jedan od ključnih sastojaka ciklona B, koji su u gasnim komorama koristili nacisti.

Dovoljno je da se pojede između 100 i 200 ml cijanida i u roku od nekoliko minuta posledice mogu biti smrtonosne. Ali, treba da znate da ukoliko progutate nekoliko semenki iz jabuke, nema bojazni jer naše telo može da svari male količine cijanida bez fatalnih posledica. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Lišće i cveće patlidžana

Lišće i cveće patlidžana takođe sadrži otrovnu materiju solanin, te treba izbegavati ove delove.

Stabljike rabarbare

Poznata su  lekovita svojstva rabarabre. Ali, jedan deo ove višegodišnje biljke nikako ne smete konzumirati. 

Naime, lšće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju učinak otrova na ljudski organizam dok se vare.

Simptomi zavise od količine unetog lišća, a možete osetiti želudačne tegobe povraćanje, pa sve do ozbiljnijih napada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading