PARČE HLEBA ZA SAVRŠENE KORE: Napravite profi tortu kod kuće

Autor:

Lifestyle

11.12.2017

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada izvadite koru iz rerne, stavite na nju parče hleba da se ne bi isušila, a nikako ne otvarajte vrata rerne dok se skroz ne ispeče.

RepublikaFoto: pixabay.com
Neka vam svi sastojci budu sobne temperature

Žena koja zna da napravi dobar slatkiš mnogo lakše može da se nazove dobrom domaćicom, pa zato Srpski telegraf otkriva male tajne velikih kuvara, tačnije poslastičara, koji dobro znaju kako da naprave kore i fil za savršenu tortu.

  • Kada smesu za koru stavljate u kalup, bacite je sa male visine na sto da biste izbegli stvaranje balončića, da bi se smesa dobro slegla. (Naravno, ovo ne važi za kore koje su retke pre pečenja.)
    Foto: pixabay.com
    Mešajte odvojeno suve i tečne sastojke
  • Kada izvadite koru iz rerne, stavite na nju parče hleba da se ne bi isušila i da bi ostala ravna (da bi se ispupčenja slegla).
  • Neka vam svi sastojci budu sobne temperature (osim ako se u receptu ne savetuje drugačije). Izvadite ih iz frižidera bar pola sata ranije.
  • Uvek mešajte odvojeno suve i tečne sastojke, pa ih onda sjedinite u jednoj posudi.
  • Sačekajte da se rerna zagreje pre nego što stavite koru da se peče.
  • Ako želite da obojite kreme i filove na prirodan način, dodajte im voćni pire. Ne preterujte, posebno ne sa vodenastim voćem jer ćete dobiti previše razvodnjen fil.

IDEJE ZA DEKORACIJU

  • Filujte tortu u ombre stilu. Potrebno je prvo da tortu nafilujete i zagladite nekim belim ili svetlijim filom. Onda napravite najmanje tri nijanse srodnih boja (možete da ofarbate beli fil ljubičastom bojom za hranu, ali u tri nijanse, od najtamnije do najsvetlije), pa različite filove nanosite od dna ka vrhu, od najtamnije do najsvetlije boje.
  • Napravite ekstrakremasti glatki fil i samo ga prelijte preko torte da se razlije. Ostavite tortu da se stegne u frižideru.
  • Za zanimljivije šarene kore u smesu ubacite mrvice u boji. Savršeno za rođendane!
  • Ako napravite lepe kore, tortu možete samo ukrasiti na vrhu bez filovanja stranica. Dodajte mnoštvo voća na vrh.
  • Ako se plašite da će vam vosak sa svećica kapnuti na fil, zabodite svećice u voćkice (polovinu jabuke, veću jagodu, veće zrno grožđa...). Koristite mini-svećice.

GREŠKE

  • Niste nauljili ni pobrašnili kalup. Gotovo svaki recept zahteva da se kalup za pečenje kolača namasti i pobrašni (ili se stavi pek-papir) pre nego što se u njega sipa smesa. U suprotnom, teško ćete izvaditi koru iz kalupa.
  • Niste prosejali brašno. Mnogi preskaču ovaj korak jer misle da je to gubitak vremena, ali prosejavanje brašna je vrlo važno. Tako ćete ukloniti mogućnost da se grudvice pojave u torti.
  • Niste dovoljno promešali smesu. Ova greška najviše dolazi do izražaja u čokoladnim smesama, gde se lako mogu uočiti beli i smeđi tragovi.
    Foto: pixabay.com
    Fil prelijte preko torte i ostavite da se zategne
  • Previše ste izmešali smesu. Vrlo lako vam se možete dogoditi i da smesu previše mešate, pogotovo ako koristite mikser s posudom. Ako previše vazduha uđe u smesu, može se desiti da ona splasne. Kad u smesu dodate puter i šećer, najbolje je mešati je na nižoj brzini, dodajući suve sastojke, i to što pažljivije i nežnije.
  • Niste izravnali vrh. Poravnajte vrh smese jer ćete se tako rešiti vazduha, pa će se i torta bolje ispeći.
  • Niste kalupom udarili o podlogu. Kad ste već lepo poravnali vrh torte, vreme je da lagano lupite kalupom o tvrdu podlogu. To će eliminisati vazduh iz smese.
  • Otvorili ste vrata rerne dok se kora pekla. Ovo naročito ne bi trebalo raditi kod torti bez brašna i čizkejkova jer će otvaranjem vrata hladan vazduh ući u rernu, a torta splasnuti.
  • Hoćete da ispečete sve odjednom. Ako želite ispeći nekoliko kora odjednom, nemojte ni pokušavati. Ako prepunite rernu, vazduh neće moći normalno da struji, pa će to imati uticaj na krajnji ishod pečenja.
  • Stavili ste premalo ili previše smese u kalup za pečenje. Ispekli ste tortu, a u sredini je veliko uzvišenje? Vodite računa o merama kalupa koje su naznačene u receptu.
  • Izvadili ste prerano koru iz rerne. Uvek proverite da li je torta pečena pre nego što isključite rernu. Proverite čačkalicom. Ubodite čačkalicu u koru i, ako je čista kad je izvadite, znači da je pečena.
  • Počeli ste da sečete koru pre vremena. Pošto izvadite kore iz rerne, ostavite ih da se malo ohlade u kalupu sve dok vrh ne bude čvrst na dodir. Tako će se proces pečenja završiti i iznutra. Potom je izvadite i stavite na stalak za torte. Kad se kolač ili kore ohlade do kraja, nafilujte ih i/ili ukrasite.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading