RUSKI PEDAGOZI SAVETUJU: Pustite dete da plače kada je besno!

Lifestyle

12.03.2018

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada mališan dobije napad histerije, nemojte vikati na njega i tući ga. Bolje izađite iz prostorije i dajte mu vremena da se smiri.

RepublikaFoto: pixabay.com
Plakanje je prirodno i korisno za decu

Ne postoji roditelj kojem dečiji bes bar jednom nije zadao glavobolju, a glavno pitanje sa kojim se suočavaju je kako reagovati na histeriju. Najvažnije je, savetuju ruski pedagozi, da dete ne kažnjavate zbog suza i vikanja i ne nazivate ga pogrdnim imenima, već da ga saslušate.

U periodu od jedne do tri godine deca prolaze kroz veoma brz psihofizički razvoj. To je period kada se usvajaju brojne motorne veštine, dete uči jezik i usvaja načine za rešavanje problema, pa nimalo ne čudi da brzina kojom se ove promene dešavaju i eksplozivan razvoj, zbunjuju dečiji um. Upravo taj brzi razvoj i jeste razlog za frustracije koje ponekad završe pravim napadima besa, a obično se manifestuju kroz plač, vrisku, bacanje na pod...

NE ZABRANJUJTE

Zamislite šta oseća mališan koji kao odgovor na svoje burne emocije čuje ono dežurno "dosta je plakanja" ili "prestani da se inatiš". Takve fraze uzrokuju osećaj niže vrednosti kod dece i usmeravaju ih na neuspeh. Na dečiji bes treba reagovati tako što pre svega treba shvatiti da je plakanje prirodno za decu, čak i korisno, kaže Aleksandar Kostin, porodični psihoterapeut.

On navodi da nam dete snažnom emocionalnom reakcijom na neki događaj poverava svoje probleme i pokazuje osećanja koja ne može samo da savlada. Zabranjujući detetu da plače pokazujemo da njegove emocije nisu važne, a to što se s njim desilo nije vredno pažnje.

MIRAN TON

Foto: youtube.com/ Doktor Komarovskiй
Dr Jevgenij Komarovski

Uzdržite se od impulsivne reakcije, koja će samo razdražiti sukob. Ne urlajte i ne gubite kontrolu nad sobom, već zadržite svoj stav vođstva. Prekinite raspravu i svima dajte priliku da se smire. Napustite prostoriju ili prošetajte u miru. Tek kada ste povratili prisebnost, razmislite o sledećim koracima u rešavanju situacije, objašnjava Jevgenij Olegovič Komarovski, ruski pedagog.

On savetuje da uvek treba uvažiti dečija osećanja.

- Nikada nećete pogrešiti ako detetu uvažite osećanja. Ako besni, kažite mu mirnim tonom: "Vidim da si ljut, daj mi 10 minuta da na miru razmislim o ovome" "Hajde da prvo nešto pojedemo, oboma će nam biti bolje" i tome slično. Deca će početi da se smiruju, a tada se otvara mogućnost za mnogo zreliji razgovor kroz koji ćete bolje razumeti otkud detetu nasilno ponašanje - kaže Komarovski.

Jasno naglasite da nasilje nikad ne pali:

  • "Neću ti odgovoriti sve dok ne prestaneš da vičeš na mene"
  • "Nasiljem nećeš dobiti ono što želiš"
  • "Možeš ti i bolje od ovoga, suviše si pametan da bi se ponašao tako"

Pohvalite napredak

Jednom kada ste postigli dogovor, držite se njega. Ne dozvolite da vas dete pritiskanjem natera da napravite ustupke. Pohvalite poboljšanje u detetovoj komunikaciji:

  • "Cenim to što sada lepo razgovaraš sa mnom"
  • "Odlično ti ide, ponašaš se mnogo zrelije".

Hvaljenjem dečijih vrlina podstičete im samopouzdanje i činite da zrelo ponašanje za njih bude mnogo korisnije nego siledžijstvo.

10 fraza koje će vam pomoći da izađete na kraj s detetovim besom

  • Reci mi šta te je naljutilo. Hajde da porazgovaramo!
  • U pravu si, to je vrlo neprijatno. I ja bih se naljutila.
  • Ja sam tu i spremna sam da ti pomognem.
  • Plakanje i ljutnja - to je normalno. I ja se ponekad ljutim.
  • Razumem zašto si se naljutio i da ti je teško.
  • Ako sad ne želiš da razgovaraš sa mnom, možeš da budeš sam. Ali znaj da sam ja tu i da mi se možeš obratiti svakog momenta.
  • Pomoći ću ti da rešiš problem.
  • Sad možeš da otplačeš ako želiš.
  • Ja sam uvek spremna da te saslušam.
  • Da, tebi je sad teško, ti si ljut.

Četiri zabrane

  • Nemojte ga kažnjavati - Bez obzira na to koliko ste ljuti, ni u kom slučaju nemojte kažnjavati dete zbog njegovih emocija. Nemojte ga ponižavati rečima "cmizdravac" i "plačljivac".
  • Nemojte mu odvraćati pažnju - Nema nikakvog smisla pokušavati skrenuti detetovu pažnju i menjati temu razgovora. Mališan mora da zna da ste vi uvek tu i da u svakom trenutku možete da ga razumete i da mu pomognete.
  • Nemojte postavljati mnogo pitanja - Ako ste zatekli dete u besu i histeriji, pre nego što ga pitate o suštini problema, postarajte se da ga smirite i uvedete u normalan razgovor. Ne treba postavljati pitanja detetu koje plače jer ono nije u stanju da odgovori na njih.
  • Nemojte smirivati dete i govorti mu da je sve dobro - Teško da će mališan obliven suzama početi da se oseća dobro čak i ako mu to 20 puta ponovite.
  • RepublikaFoto: pixabay.com

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading