ZAŠTITITE SE OD PARAZITA DOK UŽIVATE U PRIRODI: Lavandom rasterajte krpelje

Autor:

Lifestyle

10.06.2018

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da biste komotno i bez straha od ovih insekata mogli da šetate šumom ili parkom, koristite repelente koji će ih držati podalje od vas, nosite svetlu odeću i proveravajte se čim dođete kući.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ako vas krpelj ujede, ne stavljajte na mesto uboda alkohol, benzin, aceton ili lak za nokte

Odlazak u prirodu tokom junskih dana najlakše mogu da pokvare dosadni, ali nimalo naivni paraziti - krpelji. Maj i jun predstavljaju period kada se najveći broj ljudi javlja lekaru upravo zbog ujeda ovog insekata, zbog čega tokom ovih meseci treba da budete posebno obazrivi.

Krpelji su prenosioci takozvane lajmske bolesti, infekcije koja može da dovede do zapaljenja mozga i moždanih ovojnica. Prema podacima sa kojima raspolažu epidemiolozi, od 30 do 40 odsto krpelja na teritoriji Beograda može svojim ubodom da prenese ovu bolest.

Prvi simptomi ove infekcije javljaju se od tri do 30 dana nakon uboda, a to su, pre svega, crvenilo na mestu uboda krpelja ili oko njega i malaksalost. Ukoliko dobijete i temperaturu, obavezno se javite lekaru.

Ako vas krpelj ujede, ne stavljajte na mesto uboda nikakva hemijska sredstva poput alkohola, benzina, acetona ili laka za nokte. Ova sredstva će izazvati povraćanje crevnog sadržaja krpelja, koje će on izbaciti pravo u krv. Insekt se pravilno uklanja pincetom i to rotacionim pokretima.

RepublikaFoto: twitter.com/LiveScience
Krpelji su prenosioci lajmske bolesti, infekcije koja može da dovede do zapaljenja mozga i moždanih ovojnica

Ipak, da biste na miru uživali u prirodi van grada, najsigurniji način jeste da, kada odlazite na mesta prekrivena travnatim površinama, nosite svetlu odeću. Neka ona pokriva noge i ruke, a pantalone uvucite u čarape.

Ne zaboravite i da se pregledate kada se vratite iz prirode. Važno je reagovati na vreme. Krpelja treba izvaditi iz kože što pre, u toku prva 24 časa od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenošenja infekcije. Ukoliko sa sobom povedete i ljubimca, prekontrolišite i njegovu dlaku jer se možda neki krpelj i tu zavukao.

Takođe, pre nego što odete u šumu ili park, nanesite na kožu repelent, koji će oterati ove parazite. Ruski lekar vam donosi prirodne recepte koji će vas sačuvati od krpelja i zahvaljujući kojima ćete moći bez straha da uživate u tišini van grada.

RECEPTI:

Foto: pixabay.com

Sprej od lavande

Sastojci:

  • 100 ml jabukovog sirćeta
  • 400 ml tople vode
  • 20 ml tečnog sapuna
  • nekoliko kapi ulja od lavande

Priprema: Sve sastojke pomešajte i stavite u bočicu sa raspršivačem. Nanosite na kožu kako biste se sačuvali od krpelja.

Eterično ulje čajevca

Ulje čajevca je jedno od najpoznatijih prirodnih ulja koje se koristi za zaštitu od insekata, dezinfekciju, te zaštitu kože od virusa i bakterija. Kako biste napravili domaći repelent protiv krpelja, pomešajte eterično ulje čajevca sa malo vode i nanesite na kožu.

Čisto eterično ulje možete da koristite i za dezinfekciju područja na koži i kao prevenciju infekcije nakon uboda. U svrhu prevencije, nakon što ste izvadili krpelja, na problematično područje nanosite ulje čajevca tri puta dnevno, nedelju dana.

Odvar od vanile

Sastojci:

  • 2 štapića vanile
  • 250 ml vode

Priprema: Vodu sipajte u šerpicu i u nju izdrobite dva štapića vanile. Kada voda proključa, sklonite je sa vatre i prohladite. Dobijenu smesu prespite u bočicu sa raspršivačem. Ovo sredstvo možete da nanosite i na odeću i na kožu nekoliko puta tokom šetnje u prirodi.

Sprej od eukaliptusa

Sastojci:

  • flaša sirćeta
  • 250 ml vode
  • 15 kapi esencijalnog ulja eukaliptusa

Priprema: Sve sastojke pomešajte i stavite u bočicu sa raspršivačem. Pre nego što odete u park ili šumu, naprskajte ovim sredstvom odeću i delove kože koji su izloženi suncu.

Foto: pixabay.com

Repelant sa karanfilićem

Sastojci:

  • 180 do 200 ml vode
  • kašika ulja karanfilića
  • malo alkohola

Priprema: Sve sastojke pomešajte i stavite u bočicu sa raspršivačem. Nanosite sprej na kožu nekoliko puta dnevno i koristite ga sve dok ste u prirodi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading