(VIDEO) Nobelov testament izaziva sve više kontroverzi: Neki od dobitnika iznenadiće i ove godine

Autor: Republika

Razonoda

28.11.2018

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Alfred Nobel je na današnji dan potpisao svoju poslednju želju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zlatna medalja

Nobelova nagrada je najprestižnija nagrada koju naučnik može da osvoji. Švedski hemičar Alfred Nobel je na današnji dan 1895. testamentom predvideo fond za dodelu nagrada renomiranim stvaraocima, a nagrade su prvi put dodeljene 1901. godine u pet kategorija: hemija, fizika, medicina, mir i književnost.

Švedska centralna banka je 1968. osnovala nagradu Sveriges Piksbank u ekonomskim naukama u znak sećanja na Nobela, koja je neformalno dobila naziv Nobelova nagrada za ekonomiju.

Nobel je na današnji dan potpisao svoju poslednju želju, ostavljajući puno svog bogatstva osnivanju Nobelovih nagrada.

Dobitnici Nobelove nagrade biraju se rigoroznim procesom koji počinje u septembru svake godine, kada Nobelov komitet šalje poverljive formulare nominacija osobama koje su kvalifikovane da nominuju pojedince ili organizacije za nagradu.

Ovi predlagači uključuju redovne profesore, profesore na određenim katedrama na najmanje šest univerziteta, kao i ranije dobitnike Nobelove nagrade.

Svake godine spekuliše se o mogućim dobitnicima nagrada ali retko kad se ispostavi da su one tačne. Švedska akademija obično iznenadi svet svojim izborima.

Tako je, na primer, Nobelov komitet u Oslu ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dodelio ginekologu Denisu Mukvegeu i aktivistkinji Nađi Murad, bivšoj robinji Islamske države, iako su mnogi nagađali da će ona otići u druge ruke.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading