(FOTO) UBIJENI SIMBOLI EVROPE: Dve velike zaštićene vrste ptica odstreljene u Crnoj Gori!

Autor: Republika

Razonoda

15.12.2018

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beloglavi sup Perun iz Hrvatske ubijen je na Ulcinjskoj solani, a pored njega je pronađen i odstreljeni kudravi pelikan, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Bojan Zeković iz ovog centra naveo je da pronađeno krilo beloglavog supa Peruna, koji je pre više od mesec nestao na Ulcinjskoj solani, sadrži sačmu iz metka što je dokaz da je ta ptica ubijena.

On je objasnio da su zaposleni u Nacionalnim parkovima koji upravljaju tim područjem u redovnoj kontroli pre dva dana pronašli deo krila jednog od 14 supova sa ostrva Cres, opremljenih satelitskim odašiljačima, a čiji se trag gubi 29. oktobra u blizini osmatračnice na Ulcinjskoj solani.

Zeković je naveo da su i beloglavi sup i kudravi pelikan zaštićene vrste na nacionalnom i na nivou EU, s obzirom da se nalaze na Aneksu i Direktivi o pticama, dok je kudravi pelikan kategorisan i kao globalno ugrožena životinja.

- Kudravi pelikan i beloglavi sup smatraju se najvećim pticama Evrope, a gubitak svake jedinke težak je udarac za prirodu, jer je reč o dugovečnim vrstama čija reprodukcija je spora, s obzirom da u proseku odgoje jednog ptića godišnje, a stopa preživljavanja mladih izuzetno je niska - upozorio je Zeković.

Dok se u Vladi, kako je rekao, još penuša šampanjac u čast otvaranja Poglavlja 27, na Ulcinjskoj solani se vodi rat protiv prirode, a iz odmazde ubijaju strogo zaštićene ptice - simbole Evrope.

- Odstreljeni beloglavi sup je sredstvima EU telemetrijski praćen na svojoj migraciji, dok je svoj boravak na Solani skupo platio i kudravi pelikan - simbol Skadarskog jezera - rekao je Zeković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading