Jermenski manastir iz X veka sa NAJČUDNIJIM NAZIVOM NA SVETU

Autor: Republika

Razonoda

25.01.2019

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je sve oko njegovog nastanka pod velom tajne i misterije, postoji pretpostavka o čemu se tu prvobitno radilo...

RepublikaFoto: wikimedia.org/hans@hansdewaele.com
Manastir Sanahin

Manastir Sanahin je jermenska svetinja podignuta u X veku u severnoj pokrajini Lori, nedaleko od gruzijske granice. Njegov naziv verovatno spada u red najneobičnijih na čitavome svetu: kada se reč "sanahin" prevede sa jermenskog na srpski, doslovno znači "ovaj ovde je stariji od onog onde", ili nešto jednostavnije, "ovaj je stariji od onog".

Poreklo imena ovog manastira obavijeno je velom tajne i misterije, makar isto onoliko koliko i sama Jermenija čijeg je nasleđa deo. Pretpostavlja se, međutim, da se prvobitno radilo o iznošenju tvrdnje da je njihov manastir sa katolikonom (glavnom manastirskom crkvom) stariji od susednog manastira Hagpat.

Naziv manastira identičan je nazivu sela u kojem se nalazi, baš kao što je slučaj i sa pomenutim "rivalom" Hagpatom, a tu se sličnosti ne završavaju. Naime, Sanahin i Hagpat nisu samo komšijski manastiri nego se još i međusobno "gledaju" budući da su smešteni na suprotnim stranama presečenog platoa kroz čiju duboku raseklinu teče rečica koja se uliva u Debed.

Poslednjih decenija privlače sve veću pažnju i beleži se porast turističkih poseta ovim jermenskim svetinjama koje su pod zaštitom UNESKO-a. Oba manastira su prelepa, oba su krcata naokolo razbacanim hačkarima (kamenim pločama s uklesanim krstovima karakterističnim za jermensku umetnost) te episkopskim grobnicama, i teško je reći koji je lepši i značajniji. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading