Zemlji se danas opasno približava asteroid!

Autor: blic.rs

Razonoda

05.02.2019

23:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U sredu ujutro, oko 7.30 časova po srednjeevropskom vremenu, veliko nebesko telo proći će nadomak Zemlje. Biće to najbliže što nam je ovaj asteroid prošao iznad glava u šest poslednjih prolazaka nebom u poslednjoj deceniji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Veliko nebesko telo proći će nadomak Zemlje. Asteroid 2013 RV9, kako ga je nazvala NASA, biće udaljen 6.842.740 km, što je relativno blizu u svemirskim relacijama.

Radi poređenja, asteroid se 2003. Zemlji približio na 54 204.692 km, a sledeće godine na 57.613.556 km. Poslednji put kada je RV9 proleteo nebom iznad Zemlje, a to se desilo u avgustu prošle godine, približio nam se na 34 709.372 kilometara.

Procenjuje se da je prečnik asteroida RV9 između 50 i 110 metara. Znači više od londonskog Big Bena. Dugačak je 93 metra, koliko seže visina najnižeg plamena na Kipu slobode u Njujorku i u njega bi stalo pet Velikih sfingi iz Gize.

NASA je ovaj asteroid kategorizovala kao NEO, objekat koji prolazi blizu Zemlje. Kolika je verovatnoća da se na svom stalom obletanju oko Zemlje jednom zaleti u našu planetu? Gotovo nikakva, kažu stručnjaci NASA-e.

Uostalom, kako se putanja takvih svemirskih objekata može predvideti godinama unapred, Zemljanima bi preostalo dovoljno vremena da postojećom tehnologijom skrenu opasni objekt sa putanje prema Zemlji, kaže NASA.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading