(VIDEO) Upoznajte najstariju Japanku (116) na svetu

Autor: Tanjug

Razonoda

10.03.2019

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanku staru 116 godina Ginisova knjiga rekorda zvanično je danas proglasila za najstariju osobu na svetu.

RepublikaFoto: twitter.com/GuinnessWorldRecords
Kane Tanaka

Kako javlja Asošiejted pres, Kane Tanaka proglašena je za najstariju osobu na svetu na ceremoniji u staračkom domu u kome živi u Fukuoki, u prisustvu članova porodice i gradonačlenika tog grada na jugozapadu Japana.

Tanaka je rođena 2. januara 1903. kao sedmo od osmoro dece. Udala se za Hideo Tanaku 1922. s kojim je imala četvoro dece i jedno usvojeno.


AP navodi da ustaje pre 6.00 svako jutro i da voli da se bavi matematikom i da igra igru "Otelo".

Pre nje, najstarija osoba na svetu bila je takođe Japanka, Čijo Mijako, stara 117 godina, koja je umrla u julu prošle godine. 



Japanci su poznati po dugovečnosti i dominiraju na listi najstarijih osoba u svetu, podseća agencija i dodaje da je, iako je promena u načinu ishrane dovela do porasta broja gojaznih, to je još relativno retka pojava u zemlji čija se kulinarska tradicija bazira na ribi, pirinču, povrću i drugoj hrani s malim procentom masnoće.

U Japanu se godine tradicionalno poštuju, tako da ljudi ostaju aktivni i sa osećajem da su korisni i u 80-im godinama i stariji.

Najstarija do sada je Francuskinja Žana Luiz Kalmen, koje je, prema Ginisu, živela 122 godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading