(VIDEO) NOV NAČIN DA UŽIVATE U UNIVERZUMU: NASA prevela Habl fotografiju u muziku, kako vam se čini?

Autor: sciencealert.com

Razonoda

29.03.2019

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Univerzum je čudesno mesto, puno golemog broja planeta koje treba istražiti, nerazjašnjenih misterija, pa čak i "supermehura" koje ispuštaju crne rupe.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ali postoji jedna stvar koja prostor nije: glasan. Bez molekula Zemljinog vazduha koji će vam pomoći da čujete, tamo u svemiru ćete slušati puno tišine.

Srećom, to nije sprečilo NASA-u da otkrije način da proizvede zvuk u bezzvučnom prostoru - tako što je "sonifikovao" gornju sliku koju je snimio svemirski teleskop Habl (Hubble). Da, otišlo se dalje u odnosu na muziku, podcast (digitalni audio fajl) ili audio-knjigu - nova stvar koju treba slušati je Hablov snimak.

Slika koju je NASA koristila za ovaj projekat snimljena je Hablovom naprednom kamerom za istraživanja u avgustu prošle godine. Momci koji rade sa Hablom nazivaju sliku "galaktičkim kovčegom za blago" zbog broja galaksija koje su se raspršile po njemu.

"Svako vidljivo zrnce galaksije dom je bezbrojnih zvezda", objašnjava NASA.

Foto: pixabay.com

"Nekoliko zvezda bliže Zemlji blistavo sjaje u prvom planu, dok se masivni grozd galaksije ugnezdio u samom središtu slike; ogromna kolekcija od možda hiljada galaksija, a sve ih drži neumorna sila gravitacije."

Ali, koliko god da je ova slika već lepa, upravo je dostigla novi nivo, jednom pretvorena u zapanjujuće jezivu muzičku kompoziciju.

Tim koji je stvorio sonifikovanu sliku objašnjava da različite lokacije i elementi slike proizvode različite zvukove. Zvezde i kompaktne galaksije predstavljene su kratkim i jasnim zvukovima, dok spiralne galaksije emituju složenije, duže note.

Foto: youtube.com/ED Documentary TV
Crna rupa

"Vreme teče s leva na desno, a frekvencija zvuka se menja od dna prema vrhu, u rasponu od 30 do 1.000 herca", objašnjava NASA u komentarima koji prate video.

"Objekti na dnu slike proizvode niže note, dok oni blizu vrha proizvode više."

Iako možda zvuči pomalo sablasno, 'zvukovi' ove slike stvaraju prilično lepu melodiju, naročito blizu sredine, kada zvuk dopire do galaktičkog klastera zvanog RKSC J0142.9 + 4438.

"Veća gustina galaksija u blizini centra slike", objašnjava tim, "rezultira bujanjem srednjih tonova na pola videa."

Dakle, imate ga: potpuno novi način da uživate u Univerzumu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading