Nutela ide u zaborav ili će preživeti?

Autor: Republika

Razonoda

05.06.2019

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proizvodnja nutele u najvećoj fabrici na svetu blokirana je zbog štrajka radnika koji zahtevaju veće plate. Najveća fabrika italijanskog Ferera nalazi se u Viljers-Ekalu, gde dnevno sa proizvodnih traka siđe 600.000 tegli nutele, što je četvrtina ukupne proizvodnje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Šta će svet bez Nutele

Pre sedam dana 160 radnika u tom pogonu na severu Francuske stupilo je u štrajk, objavio je Fabris Kančel iz sindikata Forces Ouvriere (FO).

- Nijedan kamion nije ušao na područje fabrike, a u istom periodu nijedan nij izašao - dodao je on.

Nedelju dana stoji i proizvodnja kinder buena, ističe on, a od četiri proizvodne linije nutele radi samo jedna, i to petinom kapaciteta.

Kako navode, polako im nestaje i sirovina. Radnici traže povećanje plata za 4,5 odsto i bonus od 900 evra. Uprava je ponudila samo 0,4 odsto veće plate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U Fereru nisu želeli da komentarišu štrajk, a uprava je u internoj poruci, u koju je AFP dobio uvid, naglasila da je "blokada pristupa fabrici potpuno nezakonita".

Zapretili su da će od suda tražiti nalog da se omogući pristup krugu fabrike.

- To je neprihvatljivo kršenje prava na štrajk - uzvraća predstavnik sindikata.

Proizvodnja nutele proteklih godina imala je brojne probleme, delom zbog slabog roda lešnika u Turskoj, najvećem svetskom izvozniku.

Fabrika u Viljers-Ekalu bila je zatvorena pet dana u februaru zbog problema s kvalitetom, a 2015. godine je tadašnja francuska ministarka za zaštitu životne sredine Segolen Rojal poručila ljudima da ne jedu taj namaz jer njegova proizvodnja doprinosi krčenju šuma i klimatskim promenana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading