Rapidno povećanje broja obolelih od ove opake bolesti: Najviše pogađa homoseksualce

Autor: Republika

Razonoda

14.07.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj slučajeva sifilisa u Evropi značajno je porastao u proteklih deset godina i ta bolest je postala prvi put od 2000. godine, češća u nekim zemljama od novih slučajeva zaraze HIV-om upozorili su stručnjaci.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Od 2010. godine zabeležen je porast od 70 posto ove polno-prenosive bolesti, a porast je izazvan odnosima bez zaštite i rizičnijim seksualnim ponašanjem homoseksualnih muškaraca.

Ovaj izveštaj usledio je nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila da se oko milion ljudi dnevno zarazi nekom polno prenosivom bolešću. Nelečeni sifilis prate teške komplikacije kod žena i muškaraca.

Sifilis je bio među vodećim uzrocima smrti beba širom sveta u 2016. godini.

Problem varira od zemlje do zemlje pa se stopa više nego udvostručila u pet zemalja – Britaniji, Nemačkoj, Irskoj, Islandu i na Malti, ali se prepolovila u Estoniji i Rumuniji. Gotovo dve trećine novih slučajeva između 2007. i 2017. u kojima se znala seksualna orijentacija odnosilo se na homoseksualne muškarce, navodi se u izveštaju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading