(VIDEO) NASA zabrinuta zbog asteroida koji se približava našoj planeti: Moguće je da pogodi Zemlju

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

03.08.2019

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nebesko telo poznato kao Asteroid "2006 QQ23", za nedelju dana će se, prema svemirskim merenjima, približiti Zemlji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prečnik asteroida iznosi oko 570 metara, a prema rečima stručnjaka ovakve pojave nisu retke s obzirom na to da će ovo biti sedmi put da se jedan takav objekat približava našoj planeti.

NASA je ranije iskazala zabrinutost zbog Asteroida "2006 QQ33", koji je prošao na 7,4 miliona kilometara od Zemlje, okarakterisavši ga kao "potencijalno opasan".

Lindli Džonson i Keli Fast, stručnjaci NASA koji prate kretanje ovakvih nebeskih tela, rekli su za CNN da ovog puta nema potrebe da se plašimo.

Džonson je istakao da je ovaj asteroid umerene veličine i da je to telo potpuno benigno s obzirom da na toj udaljenosti ipak ne bi mogao da predstavlja opasnost.

Inače, ukoliko bi došao u kontakt sa Zemljom, ovaj Asteroid mogao bi da uništi ogromno područje. Značajno manje ovakvo nebesko telo koje je bilo široko samo 17 metara u prečniku, povredilo je oko 1.000 ljudi kada je 2013. eksplodiralo u blizini ruskog grada Čeljabinska.

NASA tvrdi da se bar šest ovakvih nebeskih stena približava našoj planeti. Oko Sunca kruži oko 900 asteroida prečnika većeg od jednog kilometara, dok najveći iznosi skoro 34 kilometara.

Oko sunca kruži 900 asteroida

Američka svemirska administracija i agencije drugih zemalja vode računa o takvim objektima i pomno ih prate.

Jedan od "lovaca na asteroide" priznao je da mogu postojati svemirske stene za koje NASA ne zna da postoje, a koje bi mogle predstavljati pretnju po našu planetu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading