OTKRIVENA NAJVEĆA CRNA RUPA DOSAD: U nju može da stane nekoliko naših Sunčevih sistema!

Autor: Republika

Razonoda

07.08.2019

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipa astronoma s Instituta Maks Plank u Nemačkoj upravo je u galaksiji Holmberg 15A otkrila jednu od najvećih crnih rupa, udaljenu oko 700 miliona svetlosnih godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Toliko je velika da bi u nju moglo da stane nekoliko naših Sunčevih sistema. Dosta je veća od tipične supermasivne crne rupe što je, prema terminologiji istraživača, čini 'ultramasivnom' crnom rupom.

Naučnici su kretanje zvezda koje okružuju galaksiju analizirali pomoću ogromnog teleskopa. Ovaj, najveći optički teleskop na svetu, nalazi se u čileanskoj pustinji Atakami i sastoji se od četiri 8,2-metarska teleskopa od kojih je svaki milijardu puta snažniji od ljudskog oka. Astronomi su procenili da je crna rupa, nazvana Holm 15A*, otprilike 40 milijardi puta veća od mase našeg Sunca.

To je čini jednom od najvećih crnih rupa ikada zabeleženih. Najveći je verovatno kvazar TON 618 s crnom rupom čija je masa čak 66 milijardi puta veća od Sunčeve.

Istraživanje još čeka stručnu recenziju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading