Veštački jezik prepoznaje viski bolje od pravog

Autor: Mediji

Razonoda

19.08.2019

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su predstavili javnosti veštački jezik koji prepoznaje suptilne razlike između različitih vrsta viskija, a mogao bi da doprinese borbi protiv trgovine alkoholom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stručnjaci sa univerziteta u Glazgovu razvili su minijaturni tester koji koristi svojstva zlata i aluminijuma da bi testirao razlike u ukusima. Štaviše, uspeva da razlikuje iste vrste viskija koji su starili u različitim buradima.

"Jezik zna" i to da li su viskiji stari 12, 15 ili 19 godina. Inženjeri kažu da je jezik "okusio" razlike s tačnošću većom od 99 odsto.

- Nazvali smo ga veštačkim jezikom jer deluje slično ljudskom. Poput ljudi, on uspeva da identifikuje pojedine hemikalije zbog kojih je kafa drugačijeg ukusa od soka od jabuka, ali može jednostavno da razlikuje i složenije hemijske kombinacije - rekao je inženjer sa glazgovskog univerziteta Alasder Klark.

On je pojasnio da oni nisu prvi istraživači koji su kreirali veštački jezik, ali su prvi napravili jedinstven jezik koji koristi dve različite vrste metalnih testera, a one pružaju više informacija o ukusu svakog uzorka i omogućuju brži i precizniji odgovor.

RepublikaFoto: pixabay.com

Veštački jezik može da se koristi za kontrolu kvaliteta i za borbu protiv razgranate ilegalne trgovine alkoholom, posebno kada su u pitanju vrlo skupe boce starog viskija.

Prošle godine je jedna kompanija laboratorijskim ispitivanjima utvrdila da je od 55 flaša "retkog" škotskog viskija kupljenih na sekundarnom tržištu, 21 bila lažna. Da je bila originalna, vrednost bi im dosegla oko 690.000 evra.

Anabel Mikl, predsednica društva stručnjaka za viski "Keepers of the Quaich", kaže da industrija pozdravlja novu tehnologiju. Ona i njene kolege mogu da razlikuju pravi viski od lažnog, ali tehnologija itekako može da ubrza i pojeftiniti proveru.

Predložak sa dva metala, koji deluju kao testeri ukusa, preliva se viskijem, a potom stručnjaci mere na koji se način apsorbuje svetlost dok su potopljeni.

Uz očigledan potencijal, kada je u pitanju prepoznavanje falsifikovanog alkohola, ovaj tester bi mogao, po mišljenju stručnjaka, da se koristi i pri ispitivanju bezbednosti hrane i kontrole njenog kvaliteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading