STALNO JE JEO OVE DVE NAMIRNICE I OSLEPEO!

Autor: Mirror.co.uk/Index.hr

Razonoda

04.09.2019

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski tinejdžer je oslepeo nakon što se godinama hranio gotovo isključivo čipsom i pomfritom.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ovaj neverovatni slučaj podstakao je eksperte da upozore na opasnosti jednolične i nezdrave ishrane.

Oftalmolozi u Bristolu utvrdili su da je mladiću vid propao do nivoa slepila, javlja BBC.

Jeo čips, pomfrit, beli hleb i ponekad šunku

Još otkad je završio osnovnu školu, ovaj mladić je jeo samo pomfrit, Pringles čips i beli hleb, a tek povremeno i parče šunke ili kobasicu. Voće i povrće nije jeo uopšte.

Još kad je imao 14 godina obratio se lekaru, jer se osjećao umorno i loše. Tada mu je dijagnostifikovan nedostatak vitamina B12, zbog čega mu je lekar prepisao vitaminske suplemente, ali dečak ih nije redovno uzimao i nije popravio svoju nezdravu dijetu.

Tri godine kasnije, odveden je u očnu bolnicu u Bristolu zbog progresivnog gubitka vida.

Foto: pixabay.com

Ima slepe pege usred vidnog polja

- Imao je slepe pege u sredini svog vidnog polja. To znači da ne može da vozi i da mu je vrlo teško da čita, gleda televiziju ili razlikuje lica. Ipak, može da hoda sam jer ima periferni vid - objasnila je lekar dr Denize Atan koji je s kolegama lečio mladića.

Lekari su proverili nivo vitamina u njegovom organizmu i utvrdili da ima malo vitamina B12, kao i nekih drugih bitnih vitamina i minerala: bakra, selena i vitamina D.

Pacijent nije bio ni debeo ni premršav, ali je bio ekstremno neuhranjen zbog poremećaja ishrane, koji se u stručnoj terminologiji zove izbjegavajuće-restriktivni poremećaj u ishrani.

- Izgubio je minerale u kostima, što je zaista bilo šokantno za dečaka njegovog uzrasta - dodala je dr Atan.

Foto: pixabay.com

Nutritivna optička neuropatija

Zašto je ovaj mladi Britanac jeo samo pomfrit i čips?

- Objasnio je to kao averziju prema određenim teksturama hrane koje zaista nije mogao da guta, tako da su čips i pomfrit ustvari bili jedina vrsta hrane koju je hteo i za koju je mislio da je može da je jede - rekla je dr Atan.

Nutritivna optička neuropatija - dijagnoza koju ima mladić - može se lečiti ako se rano otkrije. Međutim, ako se predugo čeka, dolazi do odumiranja vlakana u očnom živcu i oštećenje postaje trajno.

Dr Atan kaže da su slučajevi poput ovog na svu sreću retki, ali da roditelji moraju biti svesni moguće štete koju može prouzrokovati izbirljivost kada je reč o hrani i potražiti stručnu pomoć.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading