ŠOK ZA SVE! Ljubavnici iz Modene bili su muškarci

Autor: Tanjug

Razonoda

15.09.2019

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosturi koji se drže za ruke, poznati kao "Ljubavnici iz Modene", bili su muškarci, utvrdili su italijanski naučnici.

Kosturi su otkriveni 2009. godine u severnom gradu Modena i datiraju između 4. i 6. veka nove ere, ali su toliko propali da se nije mogao odrediti njihov pol, pa se pretpostavljalo da je reč o muškarcu i ženi, preneo je Rojters.

Međutim, ispitivanjem proteina prisutnog u zubnoj gleđi, naučnici sa Univerziteta u Bolonji dokazali su da su to skeleti dvojice muškaraca.


"Bili smo u mogućnosti da izvučemo proteine iz zubne gleđi obe osobe ... i da ih pouzdano odredimo kao muškarce", napisalo je 20 naučnika uključenih u projekat u radu koji je objavljen u časopisu Sajantifik riports.

Naučnici su naveli da je nemoguće utvrditi seksualnu orjentaciju dva kostura.

Oni su mogli biti prijatelji, braća, ratni drugovi.


Iako ne možemo da isključimo da su te dve osobe bile zaljubljene jedna u drugu, malo je verovatno da su ljudi koji su ih sahranili odlučili da pokažu takvu vezu među njima postavivši njihova tela tako da se drže za ruke, napisali su naučnici u izveštaju.

Pod vladavinom Justinijana imperatora Istočnog rimskog carstva između 527. i 565. godine nove ere istopolni odnosi između muškaraca smatrani su krivičnim delom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading