U bolnicu došla devojka sa plavom krvi, lekari zabezeknuti: Ovo smo videli samo u knjigama

Autor: Tanjug

Razonoda

24.09.2019

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devojka (25) iz Rod Ajlenda u SAD zapanjila je lekare kada su joj izvadili plavu krv.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ona se požalila na malaksalost, umor i zadihanost nakon što je uzela lek protiv zubobolje. Iskusni lekari su posle početne neverice ponovili test sa istim rezultatom, dok je pacijentkinja i sama pomodrela.

Ova pojava, kada koža poprimi plave i sive nijanse, zove se cijanoza. Može da je izazove benzokain, jedan od aktivnih sastojaka pojedinih lekova za zubobolju i prehladu, koji deluje kao lokalni anestetik. Uprošćeno rečeno do ove pojave dolazi kada hemikalija zaustavi prenos kiseonika između krvi i tkiva pa nastaje "metemoglobinemia". Zanimljivo da je lek za ovo stanje, koji je odmah dat ženi, jarko plave boje. On vraća elektron koji nedostaje molekulu hemoglobina.

- Pacijentkinja je rekla da je konzumirala velike količine benzokaine prethodne noći – napisali su izveštaju koatori studije o ovom slučaju, doktori Otis Voren i Bendžamin Blekvud.

Dotkor Voren dodaje da je u svojoj karijeri video samo jednog "plavog" pacijenta, što mu se urezalo u pamćenje, pa je brzo odgonetnuo misteriju.

- To je jedan od onih slučajeva o kojima slušate na predavanjima, učite o njima, i pojavljuju se na ispitima, ali ih skoro nikad ne vidite – kaže stručnjak za CNN.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading