Idemo na Mars: 8 meseci izolacije na "crvenoj planeti"

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

19.09.2017

01:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šest istraživača NASA-e koji su od januara u izolaciji na Havajima, u uslovima poput onih na Marsu, izašli su iz izolacije u nedelju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mars novi dom čovečanstva?

Posada od četiri muškaraca i dve žene bili su deo studije osmišljene radi boljeg razumevanja psihološkog uticaja svemirskih misija na astronaute. 

- Zaista je zadovoljstvo znati da će znanje stečeno iz ove misije i drugih sličnih doprineti budućem istraživanju Marsa i budućem istraživanju svemira uopšte - izjavio je naučnik NASA-e Semjuel Pejlor. 

 

 


Na osnovu podataka do kojih su došli NASA će ubuduće vršiti selekciju pojedinaca i grupa kako bi prepoznala one sa odgovarajućim osobinama, spremnim da se najbolje suoče sa stresom, izolacijom i opasnošću koje im predstoje u dvogodišnjoj ili trogodišnjoj misiji na Marsu. Oni se nadaju da će do 2030. godine poslati ekspediciju na Mars. 


Posada je bila smeštena osam meseci u podnožju Manua Loa, najvećeg aktivnog vulkana na Zemlji. 

Kada god bi napuštali svoj mali dom, nosili su svemirska odela, dok su se hranili isključivo zamrznutom i konzerviranom hranom. 

 

 

Specijalista tehnolog Laura Lark smatra da je putovanje na Mars razumna namera NASA-e. 

Tokom njihovog boravka u izolaciji, merena je njihova kompatibilnost i nivo stresa. Takođe su bodili evidenciju o tome kako se osećaju. U tome su im mogali i posebno dizajnirani senzori. 

- Shvatili smo da će, čak i u najboljem timu, do sukoba u nekom trenutku doći. Tako da, ono što je jako bitno, jeste imati posadu koja je, kako pojedinačno, tako i grupno, sposobna da sagleda taj konflikt i reši ga - ističe profesor za Univerziteta Havaji, piše ABC News. 

Studija je takođe testirala načine koji bi pomogli posadi da se nosi sa stresom. Kada bi bivali preopterećeni, uz pomoć uređaja koji podržavaju tehnologiju za virutelnu realnost bi mogli da se opuste "posetom" nekom tropskom mestu ili nekoj od najlepših plaža.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading