Bledunjava koža, prazan pogled i ukočena poza! Iza starih fotografija krije se morbidna istina

Autor:

Razonoda

03.11.2019

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bledunjava koža, prazan pogled i ukočena poza - standardna je fotografija nastala u viktorijansko doba, ali ne iz razloga što su se bojali da se slikaju, već zato što su na fotografijama bili mrtvi.

Foto ilustracija

Naime, porodica bi preminulog obukla u svečano odelo, napravili mu frizuru, naneli mu rumenilo i širom bi mu otvorili oči.

Ponekad bi tela pokojnika stavljali u poze tako da deluju živo - u fotelji ili na stolici, podbočeni knjigama i slično.

Poznate kao posmrtne fotografije, nekada su bile vrlo popularne. Njima su hteli da ovekoveče pokojnika, a fotografija je bila puno jeftinija od izrade portreta.


Još bizarnije, na tim fotografijama znala je da pozira i čitava porodica sa mrtvacem, a najlepšim su se smatrale fotografije preminulih beba koje su delovale kao da spavaju.

Te fotografije su bile najmorbidnije, jer su braća i sestre pokojnika bili prisiljeni da poziraju, kao da se ništa neobično ne događa, piše BBC.

Sredinom 1800-ih fotografija je postala sve popularnija i pristupačnija, što je dovelo do memento mori fotografskog portreta. Kako se broj fotografa povećavao, cena njihovih usluga je padala, a portreti smrti postajali su sve popularniji. Često je to bila i prva i jedina fotografija na kojoj bi se porodica pojavila.

Te fotografije trebalo je da služe kao uspomena na voljene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading