Sve što treba da znate o BINDŽOVANJU!

Autor: besnopile

Razonoda

08.11.2019

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč "bindž" i "bindžovanje" nam dolazi sa engleskog govornog područja i u našem jeziku nema adekvatan prevod, ali je usko vezana za maraton i preterivanje. U engleskom jeziku "bindž" (binge) označava obično kratak period u kojem dozvoljavamo sebi da preterujemo sa nekom aktivnošću. Najčešće se odnosila na preterivanje u jelu i ispijanju alkohola i to u negativnom kontekstu. Reč se prvi put pominje negde oko 1850. godine, a danas je posebno aktuelna.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

To je bukvalno ono kad sastaviš tri dana neprekidnog pijanstva i ludovanja, ili kad sebi kažeš "Ima ovih nedelju dana da jedem sve što volim bez ograničenja, pa od ponedeljka na dijetu". Ključ je u posvećenosti – kada svesno odvojite nekoliko dana da se potpuno posvetite preterivanju u ožderavanju, piću, seksu, ili gledanju filmova i serija, nakon čega se vraćate normalnom životnom toku i navikama, vi bindžujete.

Ponovna aktuelnost ovog termina javlja se sa masovnom produkcijom TV serija i popularnošću kanala za strimovanje serija i filmova na zahtev. Danas se reč "bindž" naročito dovodi u vezu sa gledanjem serija i dobija čak i pozitivan prizvuk. To je ono kad čekaš da se nakupi dovoljno epizoda ili sezona neke serije, pa uzmeš sam ili u društvu da gledaš sve zaredom i skoro bez pauze, do iznemoglosti. 

Bindžovati se može i u nekim dobrim i poželjnim stvarima – u vežbanju, čitanju, muziciranju, pisanju, mada se ređe vezuje za takve aktivnosti. Bindžovanje je najsličnije našem pojmu maratona – Mi na primer, kažemo "filmski maraton", samo što bindž obuhvata i maraton u jelu, alkoholni maraton, seksualni maraton. Ukratko, bilo kakvo uživanje koje možete zamisliti, a u kome se može preterati, može potpasti pod ovaj pojam.

Kod nas na balkanu, svaka slava, svadba ili proslava bitnih datuma i ključnih momenata u životu pretvara se u bindž, s obzirom da postoji ona izreka "nije slavlje ako ne traje tri dana". E ta tri dana opijanja i prežderavanja su balkanski bindž, još ako odvojite nešto, pa proslavu nastavite u spavaćoj sobi još nekoliko dana, pa se seksate do iznemoglosti i u pauzama vođenja ljubavi gledate sve epizode omiljene serije – svaka čast, bindžovali ste skoro u svim ključnim kategorijama odjednom! Međutim, ukoliko pijete svaki dan, vi ne bindžujete, već ste jednostavno alhoholičar, pošto bindž alkoholisanje podrazumeva da to nije vaš uobičajeni životni stil, već više kao izlet u neprekidno opijanje, nakon kojeg se ponovo vraćate sebi i svojim obavezama.

Ipak, bindžovanje može postati način života, ukoliko svaki slobodan trenutak svog života koristite da preterujete u omiljenim aktivnostima koja su najčešće takva da su ili nezdrave na duže staze, ili za njih nema vremena u svakodnevnom rasporedu obaveza.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading