Opasna prevelika očekivanja! Zahtevne mame krive za alkoholizam

Autor:

Razonoda

08.11.2019

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditeljstvo nije lak zadatak jer je potrebno pripremiti dete za život u surovom svetu, pa nije čudo što većina želi da njihovi mališani budu uspešni i spretni u svemu što rade. Ipak, ponekad se težnja ka tome da dete bude savršeno može obiti o glavu jer se pokazalo da su mališani koji su imali previše strogu majku, perfekcionistu, kasnije u životu imali problem sa alkoholom. Takvi pojedinci pribegavaju alkoholu da bi se nosili s depresijom uzrokovanom time što nisu savršeni, otkrilo je novo istraživanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Između ostalog, istraživači s državnog univerziteta Arizona otkrili su i da će studentkinje koje su vaspitavane od autoritarne majke, ali ne i očeva, postati perfekcioniste. To ne samo da pridonosi depresivnim stanjima već podstiče i samolečenje, između ostalog, i ispijanjem alkohola.

U studiji je učestvovalo 419 studenata koji su prosečno imali oko 20 godina. Dr Džuli Petok Pekam se zainteresovala za ovu temu pošto je posmatrala kako neki njeni talentovaniji studenti razvijaju zavisnost od alkohola. - Ti učenici su bili opsednuti načinom na koji ih drugi gledaju zbog straha od bilo kakvih povratnih informacija u vezi s njihovim pisanjem. Čini se da su više pili alkohol da bi brže i bolje rešavali svoja životna pitanja od onih koji su se osećali prijatno u svojoj koži iako nisu bili "savršeni" - kaže doktorka.

Studentima su postavljana pitanja o roditeljima, a morali su da ocene visinu svog perfekcionizma, da objasne razloge konzumiranja alkohola i koliko su popili u različitim prilikama, ali i da odgovore da li kod sebe primećuju simptome depresije.

Ako je otac bio autoritaran, odnosno strog, to nije uticalo na depresivne simptome ili (preteranu) upotrebu alkohola

Istraživači su otkrili da odstupanje od perfekcionizma kod nekih studenata rađa uverenje da ne ispunjavaju visoke standarde koje imaju, koje su sami stvorili ili su im nametnuli roditelji, pogotovo majka.

Međutim, ako je otac bio autoritaran, odnosno strog, to nije uticalo na depresivne simptome kod studenata ili (preteranu) upotrebu alkohola. - To se može shvatiti kao oblik brige za potomke čak i kada su pravila beskompromisna - smatraju autori.

Vrste strogog roditeljstva

* Autoritarno roditeljstvo, odnosno strogo vaspitanje, podrazumeva sprovođenje strogih pravila, kažnjavanje, posramljivanje i ostali oblici kazni, kao i nedostatak topline

* Autoritativno roditeljstvo nije toliko strogo i pokazalo se da u ovom slučaju mladi nisu pili toliko alkohola. Autoritativni roditelji, po definicijama, uvek daju jasne smernice, ali su i dalje saosećajni i srdačni prema svom detetu.

* Perfekcionizam je, kaže dr Petok Pekamova, "veoma potcenjena konstrukcija" koja i te kako utiče na zdravlje. Uzrokuje socijalno isključivanje, opsesivno kompulsivan poremećaj, poremećaje u ishrani, stres, a može dovesti i do samoubistva.

- Potreba da budemo savršeni u očima drugih bukvalno može da bude štetna za vaše zdravlje. Niko nikada u nauci nije učinio nešto istinski novo, inovativno ili uzbudljivo, a da su se plašili da će ispasti glupi - kaže dr Petok Pekamova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading