Život na zemlji ipak potiče iz svemira? Na meteoritima otkriveni gradivni blokovi života

Autor: RTS

Razonoda

27.11.2019

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Molekuli šećera, ključni u razvoju života na Zemlji, pronađeni su na dva različita meteorita. Otkriće ukazuje na to da se život na našoj planeti razvio uz "malu pomoć" iz svemira.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedno od pronađenih jedinjenja je riboza, ključni sastojak ribonukleinske kiseline (RNK), naveo je stručni tim sastavljen od naučnika iz Nase i tri japanska univerziteta. Naučnici ističu da su preduzeli izuzetne mere opreza da bi bili sigurni da nije u pitanju prosta kontaminacija uzoraka.

Međutim, atomi ugljenika pronađeni u molekulima šećera sa meteorita drugačiji su od onih koji se uobičajeno mogu naći na Zemlji, navodi se u istraživanju. Stručnjaci se nadaju da će svoje otkriće moći i da uporede sa uzorcima na japanskoj sondi "Hajabusa 2", koja je uspela da sleti i uzme uzorke sa asteroida Rjugu, a sada je na putu ka Zemlji.

Naučnici nisu pronašli šećere koji sačinjavaju DNK, ali je riboza ključni sastojak RNK, koja se verovatno prva razvila u evolutivnoj istoriji.

- Istraživanje nudi prve direktne dokaze riboze u svemiru i donošenje šećera na Zemlju. Vanzemaljski šećer možda je doprineo formiranju RNK na našoj planeti što je potencijalno dovelo do razvoja života - rekao je vođa istraživanja Jošihiro Furukava sa Univerziteta Tohoku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading