DELUJE ČUDNO, ALI JE ISTINA: Svet bez muva je svet bez čokolade

Autor: telegraf.rs

Razonoda

18.12.2019

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muve su insekti sa lošom reputacijom. Oni su povezani isključivo sa prljavštinom, prenošenjem bolesti i neprijatnim zujanjem. Sve ove karakteristike su istinite, ali muve imaju pozitivnu ulogu o kojoj se gotovo nikad ne govori, a koja olakšavaju naš opstanak na Zemlji.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ako bi muve nestale, eliminacija raznih organskih otpada ostavila bi se samo bakterijama i gljivicama, a proces bi trajao mnogo duže. Osim što su neophodan faktor za reciklažu raznih vrsta otpada, neke vrste muva su i aktivni oprašivači biljaka. Ceratopogonidi su, na primer, važni oprašivači tropskih kultura kao što je kakao, što omogućava postojanje čokolade.

Ovo su samo tri insekta koje svi znamo i bez kojih ova planeta više ne bi bila gostoljubivi dom koji znamo, a mnogo je njih koje nikada nismo upoznali iako rade u našu korist i koje možda nikada i nećemo upoznati, sudeći po surovoj statistici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading