Šampanjac lako može vesele trenutke da pretvori u tragediju: 13.000 povreda zbog mućkanja boce, neki su čak i oslepeli od čepa

Autor:

Razonoda

30.12.2019

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šampanjac se uvek koristi u veselim prilikama. Međutim, ukoliko pažljivo ne rukujete bocom rizikujete da veselje pretvroite u tragediju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Veli broj povreda događa se tokom otvaranja šampanjca. Ozlede idu u rasponu od blagih povreda oka, do potpunog slepila.

Dr. Amir Hamid, specijalista za oči kaže da čepovi lete velikom brzinom, a na ovo upozorava od kada je Teo Kampbel, zvezda rijaliti emisije "Love Island" otkrio da je slep na jedno oko upravo zbog nesreće kod otvaranja šampanjca.

Ovaj 28-godišnjak doživio je nezgodu na Ibizi, brzo je prebačen u bolnicu, a prijatelji kažu da je izgledalo kao da mu je oko eksplodiralo. Iako je uloga očne jabučice da štiti kosti oka, čepovi toliko brzo lete i jako su mali tako da pogode celo oko, pa je u nekim slučajevima potrebna i operacija.

https://www.instagram.com/p/B6OW7fEjVHV/?utm_source=ig_web_copy_link

Kampbel je bio na dve operacije i nosi povez preko oka od tada. Jedno istraživanje pokazalo je da je kod 12.899 povreda oka glavni krivac bio upravo šampanjac.

Lekari savetuju da otvarate šampanjac mirno i polako bez puno mućkanja flaše. Ako već želite potpuni doživljaj obavezno to radite kraj prozora, nikako uz zid ili neke predmete od koje se čep može odbiti. Naravno, pazite i da nema nikoga oko vas.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading