Zašto su baš zelena i crvena boja simboli praznika? Ovo je objašnjenje!

Autor: divamagazin.rs

Razonoda

30.12.2019

14:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prodavnice i šoping centri već su puni raznolikih ukrasa, kako za jelku, tako i za ceo dom. Svake godine granica tradicionalnih božićnih i novogodišnjih ukrasa se pomera… Međutim, zbog čega su baš zelena i crvena boje Božića?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zelena

Godišnje doba zime je hladno, tamno i sumorno, i upravo se zato zimzelene biljke koriste za dekoracije - kao podsetnik da zima neće trajati večno. Zelena boja unosi život i vedrinu.

Crvena

Boja bobica, crvena, predstavlja Isusovu krv jer se on žrtvovao za ljude. Hršćanima je tako crvena jednostavan, a opet poseban podsetnik na ono što je njihov spasitelj učinio za njih.

Druge boje koje se često koriste u božićnim dekoracijama jesu zlatna, bela i plava. Jedan od sveta tri kralja doneo je zlato na poklon malom Isusu.

Bela simbolizuje mir i čistoću, dok je plava simbol Isusove majke, Device Marije, a tumači se i kao sinonim za nebo i raj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading