JAKO SE BOJITE PAUKA? Postoji način kako da se rešite fobije - DELUJE BRZO!

Autor: Daily Mail/informer

Razonoda

06.01.2020

20:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od najčešćih fobija je strah od pauka, a naučnici iz Holandije su pronašli dobrovoljce koji pate od ove fobije i na njima isprobali svoju metodu oslobađanja od straha.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tim naučnik sa Univerziteta u Amsterdamu pronašao je 45 dobrovoljaca koji se užasavaju pauka. Svaki od njih bio je izložen nakratko tarantuli, a nakon toga su im dali dozu propranolola, beta-blokator koji se koristi za lečenje srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska.

Usledilo je čudo, kod svakoga od dobrovoljaca strah se drastično smanjio, a taj učinak je trajao godinu dana - odnosno, kod pojave sećanja na pauka aktivirala se amnezija.

Začetnik te teorije je neurolog dr Josef LeDouks koji je još pre gotovo 20 godina tvrdio kako  davanjem ovakve vrste lekova nastupa amnezija nakon što se aktivira neprijatna memorija. Do sada je ova metoda bila isprobavana samo na životinjama. 

Holandski naučnici veruju da će istraživanje dovesti do novih načina lečenja, odnosno brisanja traumatičnih sećanja i osećanja straha zbog nekih drugih razloga iz memorije, prenosi Daily Mail.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading