Naučnici najavili veliki svemirski događaj: Ono što će se desiti 2083. godine biće sjajnije od svake zvezde i videće se golim okom!

Autor: Republika

Razonoda

11.01.2020

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve zvezde koje čine binarni sastav u sazvežđu Strelca spremaju se da uskoro prirede pravi zvezdani šou!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, zvezde se sve brže vrte jedna oko druge i međusobno približavaju, pa su naučnici izračunali da će se 2083. godine sudariti i izazvati eksploziju koja će biti vidljiva golim okom, piše New Scientist.

Sjaj im se povećao nekih deset puta

Binarni sastav sastoji se od belog patuljka i druge zvezde koja je oko četiri puta masivnija. Astronom Bredli Šejfer sa Univerziteta Luizijana i njegove kolege pregledali su snimke navedenih zvezda od 1890. godine do danas i otkrili da one postaju sve svetlije. Tokom prošlog stoleća, njihov sjaj se povećao nekih deset puta.  

Modeli su pokazali da ovaj binarni sastav postaje svetliji jer se zvezde međusobno približavaju, vrteći se sve brže i brže jedna oko druge. Naučnici su izračunali da će se one sudariti oko 2083. godine i proizvesti ogromnu eksploziju.

- Zabeležite tu godinu u kalendaru! To je neizbežno - rekao je Šejfer na konferenciji za novinare.

Nastala eksplozija verovatno će zaseniti svaku zvezdu na noćnom nebu. Sijaće kao Sirius, najsjajnija zvezda, a možda i više, možda će čak svetleti poput Venere. Sjaj eksplozije će da traje oko mesec dana, a onda će da počne postepeno da bledi.

- Nismo imali ovakav privremeni nebeski bljesak još od Keplerove supernove koja se dogodila 1604. godine - rekao je Šejfer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading