Neandertalci su umeli da plivaju, a evo šta ih je "ODALO"

Autor: Tanjug

Razonoda

17.01.2020

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neandertalci su umeli da plivaju pa čak i da rone, zaključili su francuski arheolozi koji su našli školjke na obali Sredozemnog mora u jednoj pećini.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako je preneo "Njujork tajms", arheolog Nikola St. Fler našao je oruđe izrađeno od školjki koje je izbacilo more ili su ih neandertalci ostavili na dubini od deset metara.

Neandertalci su od školji izrađivali alate za struganje drveta i sličnih mekših materijala, a izgleda da su ronili da bi sa dna prikupili školjke čiji su sadržaj jeli.


To pokazuje da su umeli ne samo da plivaju već i da rone u plićim vodama, zaključio je St. Fler koji je autor članka o korišćenju školjki iz perioda kada su u tom delu morske obale živeli neandertalci.

Do ovog zaključka došla je ekipa istrazivača na osnovu 170 ručno izrađenih alata od školjki.
Foto: pixabay.com

Članak je objavljen u časopisu PLOS nakon što su arheolozi otkrili pećinu "Dei Mosceri" na zapadnoj obali Italije.


Tu su prosejavajući pesak našli školjke koje su bile naoštrene i datirane su da su stare oko 100.000 godina kada su pećinu nastanjivali neandertalci.

Većina školjki su naoštrene da bi služile kao vrhovi strela a pripadaju vrsti koje i danas ima u plićaku mora kod te pećine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading