NASA gradi bazu od pečuraka na Mesecu

Autor: pcpress

Razonoda

18.01.2020

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici iz agencije NASA istražuju pomalo neobičnu strategiju za izgradnju baze na Mesecu, i planiraju da je podignu uz pomoć pečuraka.

RepublikaFoto: pixabay.com/fotomontaža
Foto: Ilustracija

Agencija slične ideje razmatra još od 2018. godine, a sada se već sprovode ispitivanja čiji je cilj da se utvrdi koliko dobro gljive mogu da rastu na marsovskom zemljištu.

Ukoliko se dođe do očekivanih rezultata astronauti u budućnosti neće morati da sa sobom nose i teške materijale za gradnju, već će moći da ih proizvode kada stignu na planiranu lokaciju.

Pre nego što se stigne na Mars, tu su planovi za Mesec, pa prva faza podrazumeva transport gljiva do Zemljinog satelita, da bi kada tamo stignu dobile uslove koji su im potrebni za rast.

Nakon što dostignu zrelost gljive bi se termički obrađivale, te bi se tako od njih dobijali blokovi za gradnju.

Trenutni planovi za kolonizaciju drugih planeta podrazumevaju i građevinski materijal sa Zemlje, ali bi to uskoro moglo da se promeni, možda baš zahvaljujući pečurkama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading