Omiljeni crtani junaci su žute boje: Za to postoji objašnjenje

Autor:

Razonoda

31.01.2020

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako malo bolje sagledate crtane junake primetićete da oni imaju jedinstvenu karakteristiku: Većina ih je žute bolje. Od kada su se krajem 1989. godine emitovali Simpsonovi, brojni glavni likovi u crtanim filmovima poneli su boju koju još uvek nosi ova zabavna porodica.

RepublikaFoto: youtube.com/Sundjer Bob Kockalone
Jedan od najpopularnijih dečijih junaka je žute boje

Iako sve možda deluje slučajno, i da je boja jednostavno izbor kreatora, ipak postoji nekoliko razloga zbog čega omiljeni dečiji junaci - kao što su Sunđer Bob, Tviti, Minioni, Vini Pu itd... - obojeni u žuto.

1. Teorija o boji

Boje imaju svoja pravila. Ako napravimo paletu osnovnih boja i pomešamo ih stvarajući sekundarne i tercijarne boje, otkrićemo komplementarne boje koje se najbolje ističu jedna pored druge. Međutim, televizija je drugi svet. Na ekranu osnovne boje nisu crvena, plava i žuta, već crvena, zelena i plava. Prateći ovaj princip, jedna od boja koja je kontrast žutoj jeste roze, boja zidova u kući Simpsonovih. Ali boja koja omogućava da se žuta bolje istakne jeste plava boja.

2. Prenosi dobre vibracije

Žuta je jedna topla boja, obično predstavlja svetlost i smatra se da je sinonim za sreću, radost i optimizam. To ne može biti slučajnost, stoga su se osnivači serije "U mojoj glavi" (engl. Inside out) odlučili da Radost oboje u žutu boju i stave joj plavu kosu, kako bi još više došla do izražaja, a Tugu su obojili u plavo, boju koja se obično smatra depresivnom, kao što se crvena boja vezuje za bes i opasnost. Žuta se takođe smatra bojom koja predstavlja ljubomoru, zavist i sebičnost. Da li je slučajnost to što su narcisi žute boje? Na sva ova pitanja pokušavaju da odgovore psiholozi, ali se slažu u jednom: Žuta boja privlači pažnju.

3. Prilično je vidljiva

Poslednji razlog je taj što je žuta boja jednostavno upečatljiva za ljudsko oko. Tople boje su vidljivije od onih hladnih, a žuta boja je zaista najupečatljivija od svih boja koje postoje. Samo treba obratiti pažnju na to da na semaforima ima žuta boja, mnogi saobraćajni znakovi su žuti, kao i taksi vozila, itd. To je boja koja ne predstavlja problem za daltoniste. Savršena za crtane filmove.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading