Dokazano je: Skrivanje osećanja izaziva upalne procese u organizmu!

Autor: Republika

Lifestyle

07.02.2020

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je život, po pravilu, kombinacija lepih i ružnih osećanja, pa je jednostavno nemoguće i zamisliti drugačiji "scenario", činjenica je da osećanja poput besa, tuge i žalosti ostavljaju tragove na ljudima u smislu bolesti i poremećaja rada nekih organa. To je sada kroz jednu studiju i dokazano...

RepublikaFoto: Photo by Sydney Sims on Unsplash
Potiskivanje emocija vodi u bolest

Naime, nedavna studija je pokazala da su osećanja poput tuge, žalosti i besa i te kako negativna kada je reč o njihovom delovanju na naše zdravlje ukoliko ih krijemo i potiskujemo.

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu "Psihosomatska medicina", učestvovali su ispitanici koji su pre kraćeg vremena izgubili bračnog partnera. Posmatrani su načini njihovog prevazilaženja teških osećanja, a istovremeno su pratili analizu krvi i ustanovili veze sa jačanjem upalnih procesa u telu. 

RepublikaFoto: Photo by Ksenia Makagonova on Unsplash
Foto: Ilustracija

Kod onih koji su izbegavali svoja osećanja, utvrđen je viši nivo citokina, materije koja služi kao marker upala u telu.

 

 

- Upalni procesi se redovno vezuju za loše zdravstveno stanje - kaže profesor dr Kristofer Fagundes sa odeljenja za psihološka istraživanja Univerziteta Rice iz SAD-a koji je bio vođa istraživanja. 

RepublikaFoto: Photo by Francisco Moreno on Unsplash
Foto: Ilustracija

Mada smo svi ponekad pod utiskom da treba ignorisati ono što nas rastužuje ili brine, ipak istraživači kažu da je zdravije prihvatiti svoja osećanja i dozvoliti im da se izraze. To je bolje ne samo za naše psihičko već i fizičko zdravlje.

 

 

Ovo je posebno važno za žene koje se trude da prikriju svoja osećanja zbog kritika od okruženja da su "preosetljive" i suviše orijentisane na "negativno". One moraju naći način sa izraze emocije, a ne da ih potiskuju, s tim što su najbolje tehnike za "otpuštanje" takvih stanja a ne konstantno vraćanje u mislima na neprijatne situacije u prošlosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading