(VIDEO) Naučnici šokirali svet: Tajna misterioznih krugova na najstarijem i najdubljem jezeru na svetu napokon otkrivena

Autor: alo, Republika

Razonoda

11.02.2020

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Francuski i ruski istraživači otkrili su mehanizam koji je stvorio velike krugove na ruskom jezeru Bajkal, koji su zaintrigirali naučnike već 20 godina", objavljeno je u časopisu Lajmologija i okeanografija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bajkalsko jezero

Međunarodni tim ruskih i francuskih naučnika pronašao je moguće rešenje za tajanstvene velike ledene krugove na jezeru Bajkal u Rusiji.

Ledeni krugovi otkriveni su tamo pre otprilike 20 godina. Primećeni su su na raznim lokacijama na jezeru tokom zimskih i letnjih meseci i ostajali su vidljivi od vremena pojave do nekoliko dana ili čak meseci.

Mogu biti prečnika pet do sedam kilometara i vidljivi su samo iz vazduha. Jedna od karakteristika je svetlosno središte okruženo tamnim krugom. Jedna od prvih teorija bila je da su krugovi proizvod metanskih mehurića, ali studije su pokazale da na dnu jezera nema gasa.

U sledećim istraživanjima naučnici su probili Bajkalsko jezero i stavili senzore u vodu. Naučnici su takođe pregledali infracrvene snimke koje pokazuju promene temperature vode.

Primetili su da je ispod leda vrtlog, i nekoliko manjih koji se vrte oko njega. Da bi pokazali da ledeni krugovi potiču od kretanja vode i temperaturnih razlika. Ali ovaj mehanizam njihovih pojava još nije jasan.

Bajkalsko jezero nalazi se u azijskom delu Ruske Federacije. Radi se o najstarijem i najdubljem jezeru na svetu, sa veoma visokim biodiverzitetom, da bi zbog toga bilo nazvano "Ruski Galapagos". Ime je dobijeno po tatarskoj reči "Bai-kul" ili u prevodu "Bogato jezero". Naučna zajednica odgovorila je na pitanje kako je nastalo Bajkalsko jezero.

Voda ovog jezera je odličnog kvaliteta i koristi se za piće. Bajkalsko jezero zimi prekriva debeo led koga seku i prodaju u kockama. Jezero zimi postaje autoput za mnoge vozače koji vože slobodnu vožnju bez ikakvih prepreka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading